Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Erősítik a balkáni és a nemzetiségi összetartást

Zuglóban a nemzetiségek különösen figyelnek arra, hogy megőrizzék identitásukat, erős közösséget alkossanak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a 17. alkalommal megrendezett Balkán nap, amelyet a kerületben élő szerbek, horvátok, bolgárok, görögök szerveztek.

A négy nemzetiség egymást, és a többi népcsoportot vendégelte meg – bemutatva saját autentikus ételformájukat, és – mint minden évben – kulturális előadásokkal, főként koncertekkel örvendeztették meg a jelenlévőket a Nemzetiségek Házában.

A Zuglói Horvátok Önkormányzatának elnökétől megtudtuk, a különböző kisebbségek közötti jó viszony réges-régre nyúlik vissza. Munkakapcsolatból fejlődött baráti viszonnyá. – Nemcsak a balkáni népek, hanem az összes nemzetiség összetart, segíti egymást, meghívjuk, megvendégeljük a másikat a rendezvényeinken – fogalmazott Oroszné Romácz Márta, aki szerint egyetlen probléma azért akad, mégpedig az elöregedés. Nehezen tudják bevonni a nemzetiségi önkormányzatok munkájába a fiatalokat.

Fotó: Balogh Róbert

A vasárnap délutáni program résztvevőit Sokacz Anikó nemzetiségi tanácsnok köszöntötte. Kiemelte, hogy mind a négy nemzetiség történelme Zuglóhoz is köthető, fontos, hogy nemcsak kultúrát, hanem tudást is közvetítenek a kerületben élők számára. – Mindenki nagyon nyitott, túl azon, hogy valódi közösséget alkotnak, mindenkit várnak a programjaikra, mert ezáltal egymás identitását is jobban megértik – magyarázta Sokacz Anikó.

A jó hangulatról három zenekar, a T’Rakija, Kolo és a Mythos gondoskodott – a délszláv népek népzenéit játszó formációk szórakoztatták a Balkán nap vendégeit.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb