Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Felavatták Fejtő Ferenc emléktábláját

Az író, publicista, történész tiszteletére egykori lakóhelyén, a Limanova téren állítottak emléket augusztus 30-án, születésének 110. évfordulója előtt egy nappal.

Az ünnepségen Karácsony Gergely polgármester azt mondta, egy rendkívül színes egyéniségre emlékeznek, akinek hosszú és tartalmas életútja emberi és írói fordulatokkal volt tele. – Örülök, hogy egy olyan kerületben lehettem polgármester öt évig, ahol sok progresszív értelmiségi lakott –fogalmazott.

Az emléktábla-avatáson beszédet mondott Földes Anita újságíró, az Átéltem egy évszázadot – Utolsó interjúk Fejtő Ferenccel című könyv szerzője, aki hangsúlyozta, Fejtő Ferenc szerepvállalása mintául szolgálhat a kirekesztés minden formája ellen.

Fotó: Képszerkesztőség

Fejtő 1934-től a Népszava újságírója, tudósítója, publicistája volt, emléke előtt tisztelegve a lap 2006-ban megalapította a Fejtő Ferenc-díjat. A szerkesztőség tagjai nevében Hargitai Miklós, az újság szerkesztője, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke emlékezett. – Ha valakinek Magyarországon a kommunisták és a nácik elől is menekülnie kellett, akkor azt mondják, hogy gazember vagy végtelenül tisztességes volt. Fejtőről még senkitől sem hallottam, hogy gazember lett volna – jelentette ki. Rámutatott arra is, hogy Fejtő Ferenc egész életműve az újságírásból fakadt, és a szakma igyekezett viszonozni valamit abból, amit tőle kapott, éppen ezért Fejtő örökös tagja a MÚOSZ-nak, és az ő nevével kezdődik a Népszava impresszuma.

Az ünnepség zárásaként Karácsony Gergely polgármester, Szabó Rebeka alpolgármester, Hargitai Miklós és Horváth Gábor a MÚOSZ, valamint a Népszava képviseletében megkoszorúzták a Limanova tér 23. szám alatti ház homlokzatán elhelyezett emléktáblát, továbbá virágot helyezett el Földes Anita újságíró. Az avatáson részt vett mások mellett Bitskey Bence és Hevér László György önkormányzati képviselő is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb