Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Felhőkarcoló helyett zöld fejlesztést szeretne az önkormányzat Rákosrendezőn

A képviselő-testület elutasítja a sajtóhírek szerint Rákosrendezőre tervezett 200 méternél magasabb felhőkarcolót és több tízezer lakást magába foglaló gigaberuházást, derült ki a képviselő-testület ülésén, amelyen a szociális támogatások bővítésétől és a szilveszteri tűzijáték betiltásáról is döntöttek.

A testületi ülés kezdetén Horváth Csaba polgármester (MSZP) arról tájékoztatta a képviselőket, hogy Rózsa András (Momentum) október 31-el lemondott alpolgármesteri tisztségéről. A városvezető azt is elmondta, hogy az önkormányzat az egyik társasháznak 3 millió forintos, kamatmentesen visszatérítendő támogatást nyújtott gázcsatlakozó javítására.

A testület sürgősséggel tárgyalta a sajtóhírek alapján Rákosrendező területére tervezett, mini-Dubajként emlegetett beruházás ügyét. A képviselő-testület elutasította a zöld Zuglót, illetve Budapest keleti részének látképét tönkre tevő, környezetétől idegen gigaberuházást. A grémium felhatalmazta a polgármestert, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a kormány illetékeseivel Rákosrendező zöld dominanciájú fejlesztéséről.

Horváth Csaba előterjesztői kiegészítőjében elmondta, a városvezetés is a sajtóból értesült arról, hogy egy arab egy befektető 200 méternél magasabb felhőkarcoló köré szerveződő új városnegyedet építene Rákosrendező területére. Információk szerint tárgyalások folynak a beruházó és a kormány között. Arról is hallani, hogy a projekt környezetében az állam 300 milliárd forintos infrastrukturális fejlesztés megvalósítását vállalná. A városvezető úgy vélte, a hír komoly aggodalomra ad okot, mert az elmúlt években gyakorlattá vált Zuglóban, hogy a kormány az ilyen projekteket kiemelt beruházássá nyilvánítja, így a lakosságnak és az önkormányzatnak nincs beleszólása, hogy mi épül az adott területen.

A vitában dr. Juhász Pintér Pál, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a beruházás egyelőre csak sajtóhír, ezért a testületnek ennek megfelelően kell kezelni az ügyet.

A testület több pontját is módosította Zugló szociális rendeletének. A grémium 170 ezerről 185 ezer forintra emelte a fűtési szezonban igényelhető időszaki támogatás jövedelemhatárát. Emellett arról is határozat született, hogy a polgármester fűtési szezonban évente egy alkalommal kérelmükre 15 000 forintos méltányossági fűtési támogatásban részesítheti azokat zuglói lakóhellyel vagy tartózkodási címmel rendelkező, egyedülálló, fogyatékkal élő személyeket, akik 65 évnél idősebbek és fogyatékossági támogatásban részesülnek, de nem kapnak időszaki fűtési támogatást, rendszeres lakásfenntartási támogatást, vagy tűzifajuttatást, a jövedelmük pedig nem haladja meg a havi 190 ezer forintot. A testület azt is lehetővé tette, hogy annak az elhunyt eltemettetésre kötelezettnek, aki nem mentesíthető a köztemetés költségeinek megfizetése alól, kérelmére a polgármester legfeljebb 18 havi részletfizetést engedélyezzen.

Fotó: Balogh Róbert

A módosított rendelet azt is lehetővé teszi, hogy a három hónapnál hosszabb ideje krónikus betegségben szenvedő szociális rászorultság alapján települési támogatásként gyógyszertámogatás kapjon. A képviselők még arról is rendelkeztek, hogy azok a 65 év feletti, 250 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugdíjban részesülők, aki legalább egy éve zuglói tartózkodási címmel rendelkeznek és életvitelszerűen a kerületben élnek, szakorvosi javaslat alapján térítésmentesen igénybe vehetik a BVSC uszodáját.

A képviselő-testület a lakosság igényét figyelembe véve módosította a kerület zajvédelmi rendeletét. A változtatás alapján Szilveszterkor és újév első napján a kiemelt lakóövezetbe nem tartozó zónák kivételével december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig Zugló területén tilos a pirotechnikai eszközök használata.

A képviselők 2024. december 31-ig meghosszabbították a Millenniumi Földalatti Vasút Mexikói úti végállomásánál lévő pavilonsor fennmaradási engedélyét, emellett a testület úgy döntött, bruttó 60,8 millió forintos fedezetet biztosít a Zugló közterületein megvalósításra kerülő faültetésekre.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb