Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Herminamező múltjával ismerkedtek

A lövölde, a sörkert, a kőfaragó műhely és a filmgyár – ezeknek a herminamezői létesítményeknek a történetéről tartott előadást Mach András a Cserepesházban november 6-án.

A Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely szervezésében megrendezett esten Mach András a Thököly út, Róna utca, Gyarmat utca, Csantavér utca által határolt hely történetével ismertette meg az érdeklődőket. Az előadásból kiderült, hogy a korábban kaszálónak használt területen az 1800-as évek végén egy polgári lövölde működött. Miután megszűnt, annak helyén nyílt meg a híres Schätz sörcsarnok.

Az 1904-es vasutas sztrájk idején itt volt a munkabeszüntetők “főhadiszállása”, amelyet a rendőrök körbevettek, és – hogy a vasúti közlekedést biztosítsák – innen vitték katonának a sztrájkoló vasutasokat.

Fotó: Papp Dezső

A területet később a Bácskai utca megépítésével kettévágták. A Thököly út felőli részen egy olasz kőfaragó, a Carrarából származó, Del Amico Alberico létesített műhelyt, amely márványfaragással foglalkozott, és Nordio Nazareno néven vált ismertté.

A másik oldalon a Bácskai utca és a Gyarmat utca közötti zónában száz évvel ezelőtt, 1917-ben alakult meg a Corvin filmgyár, amely később állami kézbe került, és Hunnia Filmgyár Rt. néven működött tovább. Ennek utódja a Mafilm.

Az egykori polgári lövölde épülete ma is áll, jelenleg a TV2 használja. Mach András feltételezése szerint az építmény íves falépcsője és korlátja, valamint a díszes ajtók az 1800 évek végéről valók.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb