Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Hiánypótlásra kötelezve

Szász Emese pályafutásából két dolog hiányzik nagyon. Egyrészt egy világversenyen szerzett aranyérem, másrészt pedig egy olimpiai medál. A Zuglóban élő, de a Vasasban edző párbajtőrvívó hölgy világbajnokságokon eddig két-két, Európa-bajnokságokon pedig három-három ezüst- és bronzérmet szerzett már. Az aranyérem tehát egyszer sem jött össze neki (juniorként azért nyert már egy világbajnoki aranyérmet).

Legközelebb a 2010-es párizsi, illetve a 2013-as budapesti világbajnokságon állt hozzá, az előbbin a döntőben szenvedett vereséget a francia Nisima-tól, az utóbbin pedig az elődöntőben egy találattal kapott ki észt ellenfelétől, és így lemaradt a döntőről. A sportolók általában nyerni szeretnének a versenyeken, így vagyok ezzel én is – mondta Emese -, már számos fontos nagy versenyen sikerült a dobogó tetejére állnom, remélem, ez egyszer egy világversenyen is sikerülni fog nekem.

És akkor az olimpia. Szász Emese ugyanis rendhagyó módon hazai közönség előtt vívta ki az ötkarikás szereplés jogát. De nem akárhogyan! A párbajtőrözők esetében a kvalifikációs sorozat egy budapesti Grand Prix-versennyel zárult. Emese úgy léphetett pástra, hogy a világranglistán kijutó helyen állt. Ahhoz azonban, hogy valóban Rióban érezhesse magát, a vetélytársait, az olimpiai- és világbajnok német Britta Heidemannt és a tavalyi világbajnokság ezüstérmesét, a svéd Emma Samuelssont is maga mögött kellett tartania.

Szerencsére a német vívó hamar kiszállt a versenyből, mert már a 64-es tábla első fordulójában vereséget szenvedett. Nem úgy a svéd lány, aki viszont győzelemmel kezdett, így nekem is győzelmi kényszerrel kellett felállnom az ukrán Olena Krivicka ellen. Az említett kényszer pedig majdnem megbosszulta magát. Mert hiába vezetett az asszó nagy részében a zuglói vívó, 12-11-nél már az ukránnál volt az előny, és Emesének a vívóidő lejártáig már csak egyenlítenie sikerült. Maradt a hirtelen halál, azaz mindössze egyetlen találat döntött a győzelemről, illetve annál sokkal, de sokkal több mindenről. Ezt az egy találatot azonban szerencsére Emese szúrta, így továbbra is versenyben maradt Samuelsson-nal a kvótáért. Ez a harc viszont már nem sokáig tartott, a svéd lány a második körben kikapott, így Emese már sokkal mosolygósabban köthetett be a következő asszójára.

– Nagy öröm volt hazai közönség, különösképpen a családom és a barátaim előtt kivívni az olimpiai részvételt. Nem tagadom, hogy a ki-ki asszót is sikerült elkerülnöm, mert, ha győz a svéd lány, a harmadik kanyarban éppen egymás ellen vívtunk volna. Nem is annyira magamat, hanem sokkal inkább az értem szurkolókat féltettem volna egy ilyen éles asszótól.

Szász Emese Peking és London után pályafutása harmadik olimpiájára készülhet. Elmondása szerint sokkal rutinosabban, sokkal profibban várja az újabb ötkarikás szereplést. Addig azonban még nagyon sok dolga van. Többek között június végén egy Európa-bajnokságot rendeznek a lengyelországi Torun-ban, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy ki hogyan szerepel majd. A kontinensviadal ugyanis fontos világranglista-pontokat ad, márpedig az olimpiai ellenfeleket a világranglistás helyezések alapján sorsolják majd össze.

Nem könnyű rövid idő alatt kétszer is formába lendülni, de ezzel a problémával a lehetséges ellenfeleimnek is meg kell küzdenie. Azzal sem nagyon törődöm, hogy az olimpián egyedüli magyar női párbajtőröző leszek, mert máskor is kerültem már ilyen helyzetbe, tehát fel vagyok készülve a nehézségre. Egyetlen dologra szeretnék koncentrálni, hogy a soron következő asszómat megnyerjem, s hogy minél messzebbre jussak majd Rióban.

Szász Emese 2005 óta lakik a kerületben. Nemrég ugyan egy rövid időre a Duna túloldalára költözött, ám alig várta már, hogy a lakása felújítását követően visszatérhessen Zuglóba. – A nyarat edzőtáborokban, versenyeken, illetve majd Rióban fogom tölteni, így nem tudom élvezni az itthoni létet. De remélem, az olimpia után lehetőségem lesz egy kis pihenésre is, ami már nagyon rám férne.

Szász Emese az olimpia első versenynapján, augusztus 6-án lép majd pástra. Hogy ki ellen, arról majd az EB-t követően, július elején lesz információja.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb