Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Jóga: az elme folyamatainak megállítása

A jóga több ezer éves múltra tekint vissza, de a június 21-ei világnapját csak 2015 óta tartják India miniszterelnöke, Narendra Modi javaslatára. A zuglói Purnam jógastúdió alapító tanárával, Bálint Jánossal jártuk körbe az ászanákat. 

– Az emberek többségének a furcsa testtartások, az ászanák, a légzőgyakorlatok, a relaxáció, a meditáció jut eszébe a jógáról, de a lényegét talán kevesen ismerik. A szanszkrit szó sok jelentéssel bír, mint iga, csillagállás, eggyé válás. Az ősi definíció az indiai bölcs, Patanjali tollából származik: „Yogas chitta vritti nirodha”, vagyis a jóga az elme folyamatainak megállítása – magyarázta Bálint János. – Miért is érdemes leállítani az elmét, a gondolkodást? 

A valóság, amit tapasztalunk, az elménk produkciója. A környezetünkből összegyűjtött információkból alakítja ki azt a belső képet, amit valóságnak hiszünk. Környezetünket is ennek alapján látjuk. Ha az elmét leállítjuk, megszüntetjük az akadályt, ami a valóság és köztünk áll, és elkezdjük úgy látni a környezetünket, ahogy van. A jóga gyakorlásával képessé válunk az elme folyamatainak uralására, akár leállítására is. Ez utóbbit hívják a samadhi állapotnak, a mély béke megélésének. A jóga gyakorlása során az első és leglényegesebb dolog, hogy először figyeljük meg, hogy van testünk, amiben vannak érzetek. Segít tudatosítanunk magunkban, hogy a test lélegzik, benne dobog a szív, áramlik a vér. Ha ez megy, akkor megszületett bennünk a jelenléttudatosság, ami áttevődik a mindennapokba. Az ember észreveszi például, hogy ajtónyitás közben milyen érzést kelt benne a kilincs megérintése vagy evés közben milyen árnyalatai vannak az ízeknek. Olyan érzetek, változások tudatosulnak a testben, amikre korábban egyáltalán nem figyeltünk. 

– Sokan azért jönnek jógázni, hogy egyensúlyt, stabilitást teremtsenek önmagukban. A járvány lecsengésével egyre többen keresnek meg post-Covid panaszokkal, borzasztóan érzik magukat, még azok is félnek, akik nem kapták el a betegséget. Mentálisan kibillent állapotban vannak, és úgy érzik, hogy a jóga segíthet – tette hozzá Bálint János. – A jóga nem csodaszer, de mivel az emberi tudattal foglalkozik, csodálatos dolgok történnek általa. Az elme erejével a nyugati orvoslás is foglalkozik. Dr. David R. Hawkins amerikai pszichiáter több mint húszezer esettanulmánnyal támasztotta alá, hogy amikor az emberek elkezdenek a tudatukkal dolgozni, akkor megváltozik a szervezet öngyógyító mechanizmusa. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb