Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Jubileumi kiállítás a Civil Házban

Huszonhat hazai és határon túli magyar képzőművész alkotásaiból nyílt jubileumi kiállítás a Zuglói Civil Házban a Művészeti Tárló Egyesület (MTE) megalakulásának 20. évfordulója alkalmából.

A tárlatnyitón megjelenteket Gombai-Nagy Károlyné, az MTE elnöke köszöntötte, aki elmondta: a hazai és a határon túli magyar művészeket összefogó egyesületüket ugyan 20 éve jegyezték be, de elődszervezete, a Művészeti Tárló Baráti Kör 35 éve kezdte meg működést Zuglóban, az IKV épületében megrendezett nagyszabású kiállítással.

Pelyva Judit, a Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese beszédében úgy fogalmazott: az MTE egyedisége abban áll, hogy összekapcsolja a kortárs képző- és iparművészetet a népművészettel. A kiállítás pedig azt a sokszínűséget tükrözi, amit az egyesület képvisel.

A kiállított művek többsége festmény, de fellelhetők köztük népművészeti faragások, kerámiák, intarziák és tűzzománc alkotások is. A tárlaton megtekinthető Búza Barna érem- és szobrászművész Fuvolázó című kisplasztikája és Pintér István Pál azon festménye is, amely arra emlékeztet, amikor a Thököly úton még villamos járt.

A tárlatnyitón Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja mondott verset, Tallós Álmos, a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium végzős diákja adott hárfakoncertet és a Meseház Gyermekalapítvány tánccsoportja lépett fel.

A programon megjelent Tóth Csaba, Zugló szocialista országgyűlési képviselője, a rendezvény védnöke és Sokacz Anikó önkormányzati képviselő, civil és nemzetiségi tanácsnok is.

Az MTE kiállítása szeptember 10-ig tekinthető meg a Civil Házban.

A kiállítás megnyitó az MTE Civil Házbéli jubileumi rendezvénysorozatának csak az első állomása volt. Augusztus 31-én egy könyvbemutató keretében emlékeznek meg Búza Barnáról, az egyesület örökös elnökségi tagjáról, szeptember 7-én a zuglói óvodásoknak tartanak festészeti foglalkozást, szeptember 8-án pedig az iskolás gyerekek a tűzzománc készítéssel, az üvegfestéssel és a viaszkréta használatával ismerkedhetnek meg.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb