Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Föld alatti zárka állít emléket a vészkorszak áldozatainak

A Thököly úton található egykori nyilas ház előtt lesz az az alkotás, amely a vészkorszak zuglói áldozatainak állít emléket. Az önkormányzat pályázatán győztes tervet június 20-án mutatták be a Civil Házban.

A pályázatra 23 emlékműterv érkezett, amelyekből kiállítás nyílt a Civil Házban, kedden. A győztes alkotást Vadász Bence építész készítette. A művész a többi indulóval ellentétben az emlékművet a föld alá vitte, ezzel jelezve, hogy a nyilasok a legtöbb bűnt a pincékben követték el. A második díjat Éles-Varga Erika iparművész vehette át. Alkotása a történelmi próba során széthasadó, meghasonlott embert ábrázolja. A harmadik helyen Szanyi Péter szobrászművész végzett, aki a nyilasper bizonyítási eljárása alatt rekonstruált események fényképei alapján készítette el pályamunkáját.

– A győztes pályamű a szőnyeg alá söpört múlt feltöréséről szól, egy olyan alkotás, amely a pályázati kiírásban foglaltaknak maradéktalanul megfelel – jelentette ki beszédében Karácsony Gergely polgármester, hozzátéve: a mű arra figyelmeztet, hogy a bűnösök gaztetteiket nem a német megszállás, vagy szélsőséges politikai nézeteik miatt követték le, hanem azért, mert élvezték, hogy másokat bántalmazhatnak, megalázhatnak és meggyilkolhatnak.

Fotó: Képszerkesztőség

Karácsony Gergely emellett bejelentette, kezdeményezi, hogy a vészkorszak zuglói áldozatainak emlékművel szemben, a Thököly út túloldalán az önkormányzat állítson emléket az üldözötteket mentő Slachta Margitnak.

Gerő Péter dokumentumfilm rendező, a Budapesti Zsidó Hitközség zuglói zsinagóga körzet világi elnöke beszédében azokra az ellentétekre mutatott rá, amelyek szerinte Magyarországon és Budapesten egyaránt jelen vannak.

Lévai Sándor önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy egy baráti összejövetel tapasztalatai, Fischer István és Boros Mátyás emléktáblájának újraavatása és a feleségétől kapott zuglói nyilasperrel foglalkozó könyv inspirálta az emlékmű megvalósítását célzó kezdeményezését.

Fotó: Képszerkesztőség

A győztes mű készítője, Vadász Bence elmondta: alkotását azért vitte a föld alá, mert a kínzások a pincékben zajlottak, ahová senki sem látott be. A művet az utca szintjéről szemlélő betekintést nyerhet abba a térbe, ahol az emberek szenvedtek. Munkájával nem a drámát kívánta megjeleníteni, hanem az üres térrel, valamint a kéz és lábnyomokkal a meggyilkoltak hiányát jelzi. Vadász Bence díjnyertes alkotását az önkormányzat az egykori nyilasház (Thököly út 80.) előtt helyezi el.

A nyertes pályamunkáról ide kattintva még több képet tekinthet meg.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb