Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Kitüntetett tanárok

Az Ericsson-díj a matematika és a fizika tanároknak adományozható díj, melyet az Ericsson Magyarország 1999-ben alapított azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához, illetve emeléséhez.

Az Ericsson-díjat olyan matematikát és fizikát oktató pedagógusoknak ítéli oda a kuratórium, akik elismerten sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért. A kitüntetésnek ennek megfelelően két változata van, az “Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” és az “Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díj. Ennek az elismerésnek az első változatát vehette át a közelmúltban Magyar Zsolt, a zuglói Szent István Gimnázium matematikatanára.

– Nagyon meglepett az elismerés, de nagyon büszkévé is tett, hisz ez egy olyan szakmai visszajelzés, amelyre a közvetlen munkahelyem jelölt, és amelynek odaítéléséről egy általam nagyra tartott szakmai grémium döntött.

Az Ericsson-díjazottak személyére a szakmai és társadalmi szervezetek, illetve a jelölt pedagógus munkáját ismerő kollégák, tanítványok tehetnek javaslatot. A javaslatokról pedig a Bolyai János Matematikai Társulat és az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Ericsson-díjbizottságának ajánlása alapján a  MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány kuratóriuma dönt.

Magyar Zsolt a Fazekas Gimnázium diákja volt, 1994-ben mégis a “nagy rivális” Szent István Gimnázium tanára lett. 1998 óta szerkeszti az Abacus folyóiratot, amely a matematikát népszerűsíti a diákok körében. A zuglói iskolában is sokat tesz azért, hogy tanítványai körében megszerettesse a tantárgyát. Oktatási segédanyagokat készít, pályázatokra készíti fel növendékeit, a legtehetségesebbeket pedig versenyeken indítja. Eddigi legeredményesebb tanítványa Kósa Botond volt, aki 1999-ben a matematika OKTV-n második lett.

Az Ericsson-díjat korábban már három istvános pedagógus is átvehette. 2000-ben Lászlóné Sergyán Stefánia, 2001-ben Moór Ágnes, 2009-ben pedig Juhász István volt a díjazott. De a közelmúltban nemcsak Magyar Zsolt tanár úr vehetett át elismerést az istvános tantestületből. Egy másik matematikatanárt, Molnár-Sáska Ildikót ugyanis a Graphisoft Alapítvány a Matematika Oktatásért-díjával jutalmazták.

– A díjat odaítélők elsősorban a versenyeredményeket vették alapul, és ez alapján idén is húsz pedagógusnak ítéltek oda az elismerést – mondta a frissen díjazott zuglói tanárnő. Molnár-Sáska Ildikó 2003 óta tanít a Szent István Gimnáziumban, három éve pedig már egy speciális matematikaszakos osztállyal ér el egyre komolyabb sikereket.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb