Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Már paralimpiai bajnoka is van Zuglónak

Veres Amarilla, a BVSC-Zugló kerekesszékes vívója nyerte a magyar küldöttség első aranyérmét a tokiói paralimpián. Kovács Iván tanítványa a magyar kerekesszékes vívás első egyéni női bajnoka lett.

Amarilla a nők A kategóriás küzdelmében – tehát vívás szempontjából a kevésbé sérültek között – tudott diadalmaskodni. Csoportjából négy győzelemmel és egy vereséggel jutott az egyenes kieséses főtáblára, ahol sorrendben egy amerikai, egy orosz és egy kínai vívót megverve jutott a döntőbe. A fináléban egy újabb kínai vívó, az előző olimpián három aranyérmet nyerő Zsung Csing ellen kellett pástra lépnie. A 28 esztendős magyar sportoló rendkívül taktikus vívással meglepte esélyesebb ellenfelét, és 15-12-re megnyerte a döntőt.

Az újdonsült paralimpiai bajnok a 2000-es évek elején a BVSC-ben kezdte pályafutását. S bár rendellenességgel született, az épek között próbált meg érvényesülni.

Rengeteget dolgozott, ennek ellenére a várt eredmények elmaradtak. Emiatt érettségi után egy időre a vívást is abbahagyta, és a civil életben helyezkedett el. Ám a sportágtól nem tudott elszakadni, ezért egy nyíregyházi klubnál edzősködni kezdett.

Itt látott először kerekesszékes vívást, ami azonnal megtetszett neki. Olyannyira, hogy ismét vívni kezdett. Első nagy sikere a 2015-ös U23-as Világjátékokon jött, tőr és párbajtőrvívásban nyert. Elsődleges fegyverneme azonban a kard volt, igaz, később a párbajtőrt is megszerette. Olyannyira, hogy a riói olimpián egyéniben már ötödik, a párbajtőrcsapat tagjaként pedig bronzérmes lett.

Azóta több dobogós helyezése volt már kerekesszékes vívó világ- és Európa-bajnokságokról, ám győznie sosem sikerült. 2018. januárjában a jobb eredmények elérése érdekében igazolt vissza korábbi klubjába, a BVSC-Zuglóba, ahol Kovács Iván (párbajtőr) és Bódy István (kard) vállalták a felkészítését. Tokióban a kard egyéni versenyben nem sikerült a nyolc közé jutnia, de párbajtőrben megállíthatatlan volt.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb