Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nemes sertésszűz és medvehagyma

A batornyul.blog.hu háziasszonya, Erzsike a tavasz egyik ajándékából, a medvehagymából készült ételét ajánlja, valamint azt a sertésszűzreceptjét, amelyet több mint ezren tekintettek meg a blogján, és többen jelezték, hogy sikeresen el is készítették.  

Sertésszűz vargányás mártással, dödöllével

Három személyre 60 dkg sertésszűz (4 személyre vásároljunk 2 db-ot, ami 80-90 dkg), só, frissen őrölt tarka bors, 2 tk. őrölt vargányagomba vagy pár darab szárított, 2 közepes fej salottahagyma vagy lila hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, kakukkfű, majoránna, bazsalikom vagy 2 tk. provence-i fűszerkeverék, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 dl tej, 2 dl tejszín vagy kókusztej, 2 ek. kacsazsír szükséges.

A szűzérmét lehártyázom, ferdén ujjnyi vastagra szeletelem, a hússzeleteket kézzel finoman ellapítom. Mindkét oldalát sózom, egyik oldalát borsozom, majd a kacsazsíron oldalanként 3-3 percig sütöm. Tálra szedem, alufóliával letakarom. Az apró kockára vágott kenyeret tejbe áztatom. 

A serpenyőbe, amelybe a húst sült, ha kell még, kevés kacsazsírt teszek, és a karikára vágott hagymát kb. 5-10 percig dinsztelem (hogy a hagyma teljesen szétessen, vizet vagy leves alaplevet öntök hozzá), ráteszem a zúzott fokhagymát, a fűszereket. Hozzáadom a szárított, őrölt vargányaport. A krémes mártáshoz hozzáteszem a tejből kinyomkodott kenyeret (sűrítő anyag), a tejszínt, végül a maradék tejet. 

A hússzeleteket visszateszem, pár percig együtt párolom, az edényt csak rázogatom, hogy a szeletek egyben maradjanak. Dödöllével tálalom, ennek a sütéséhez kacsazsírt használtam.

Csirkemell medvehagymás mártással

A medvehagymából vehetünk több csokorral, bátran fagyasztható és bármikor felhasználható.

Hozzávalók 4 főre: 70-80 dkg csirkemellfilé, 1 csokor medvehagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, só, őrölt tarkabors, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj vagy 5 dkg vaj és 3 evőkanál olaj, a körethez 1 csomag durum orsótészta.

A mellfilét szeletekre vágom, sóval, borssal meghintem, 15 percig állni hagyom. A tésztát kifőzöm forró sós vízben, 1-2 ek. olajjal, így nem tapad össze. A főzőléből kimerek 10 merőkanállal, amit majd a mártáshoz teszek.

A hússzeletek mindkét oldalát vajon vagy olajon átpirítom, tálra teszem. A megmaradt zsiradékon az apróra vágott fokhagymát és medvehagymát átforgatom és a tészta levével felengedem. Visszateszem a húst, 20-25 perc alatt puhára párolom. A tejszínhez a hús levéből hozzáteszek 2 merőkanállal, simára összedolgozom (hőkiegyenlítés), úgy öntöm vissza a húsra. Lassú tűzön, állandó keverés mellett még 2-3 percig összeforralom. Medvehagyma levelével díszítem.

Epres brownie

Babucs Andrea hobbicukrász, a zuglói Café Box kávézó tulajdonosa szerint ennek a csupa csokis sütinek nem lehet ellenállni. 

Hozzávalók: 225 g vaj, 200 g étcsoki, 60 g kakaópor, 5 egész tojás, 250 g kristálycukor, 100 g liszt, egy csipet só.

Tetejére: eperlekvár és 20-30 dkg friss eper. 

Vízgőz felett óvatosan felolvasztom a vajat a feldarabolt étcsokival, majd belekeverem a kakaóport, félreteszem hűlni. A tojásokat a cukorral robotgéppel 10 percig szép fényes, sűrű habbá keverem, alacsony fokozatra kapcsolva hozzáadom a vajas csokit, végül a lisztet, amivel még egy percig keverem. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20-25 percig sütöm.

Akkor jó, ha a tetején már érezhető-látható a vékony réteg, ami elkezdett berepedezni. Óvatosan megnyomkodom, ha még puha alatta, kicsit folyós is, mintha nem sült volna meg, akkor készült el. A langyos tészta tetejét kissé felmelegített eperlekvárral lekenem, majd friss darabolt eperrel díszítem. Eper nélkül is kitűnő az alaptészta!

Megosztás

Hozzászólások lezárva.