Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

A vendéglátó Gundel János

Bajorországból jött Budára, ahol pincérsegédként kezdte. Első vendéglőjében tányérhússal és bécsi szelettel hívta fel magára a figyelmet. 

A neves vendéglős dinasztia alapítója, Gundel János, vagyis Johann Adam Michael Gundel 1844. március 3-án született a bajorországi Ansbachban. 

Apja halála után, 13 éves korában, egy budai vendéglőbe szegődött el pikolófiúnak, tanoncnak. A tehetséges, szorgalmas fiatalember hamarosan fogadókban, éttermekben pincérkedett, majd 1869-ben megnősült, és megvette első vendéglőjét, amelynek étlapján az akkor különlegességnek számító tányérhús és a bécsi szelet is szerepelt. Ügyelt a minőségre, a tisztaságra, a pontosságra. Második vendéglőjébe, a Virágbokorba kora művészeti, tudományos és politikai életének neves képviselői jártak, köztük Tisza Kálmán, Liszt Ferenc, Lotz Károly és Mikszáth Kálmán. Mikszáth, a „nagy palóc” kérésére készítette el a tejföllel habart zöldbabos, kapros ürülevest, így született meg a különleges palócleves Gundel módra.

Magát olyan vendéglősnek tartotta, aki nemcsak eladja az ételt és italt, hanem – hasonlóan a vendéglátó házigazdához – örül, ha vendégei megtisztelik a házát látogatásukkal. 

1876–1911 között a Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának elnöki posztját töltötte be.

35 éves korában egy rövid időre visszavonult, amiről Mikszáth így ír: „… minthogy nem voltak gyermekei, csinos vagyont gyűjtött össze… A pihenés meghozta a gyermekeket. Minélfogva ismét visszavágyott az üzlethez…” 

Öt gyermeke közül egyedül Károly lépett a nyomdokaiba, ő vette bérbe a Wampetics vendéglőt, az elegáns Gundel étterem elődjét Zuglóban.

13 unokája, 26 dédunokája közül ismert művészek lettek Latinovits Zoltán, Bujtor István, Frenreisz Károly. A neves műsorvezető, Gundel Takács Gábor pedig ükunokái egyike.  

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb