Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nemzetközi Roma Nap

Április 8-án már harmincadik alkalommal ünneplik a világban a Nemzetközi Roma Napot. Az ünnep története kereken ötven évre nyúlik vissza.

Az első Roma Világkongresszust ugyanis 1971. április 8-12. között tartották Londonban. Ez volt az első esemény, ahol a Földön élő cigányság ügyeiről volt szó. Az ötven évvel ezelőtti világkongresszust az Egyházak Világtanácsa és India kormánya szervezte, és a magyar romák is képviseltették magukat. Ezen a kongresszuson több fontos döntés született. Kijelentették többek között, hogy a cigány népcsoportok egyazon nemzetnek a tagjai, akiket onnantól kezdve romáknak neveznek. Elfogadták a roma zászlót, amely a mennyet és földet jelképező kék és zöld sávból, valamint a vándorló életmódra utaló vörös kerékből áll. Ugyancsak ekkor döntötték el, hogy Zarko Jovanovic „Gyelem, Gyelem” című dalát tekintik a romák hivatalos himnuszának. De a legfontosabb döntés a roma ábécé megalkotása és a lovári nyelv hivatalossá tétele volt.

A cigányság ünnepnapjáról, a Nemzetközi Roma Napról az 1990-es lengyelországi kongresszuson döntöttek. Innentől kezdve április 8-án világszerte ünnepelni szoktak a romák, akik így próbálják felhívni a nem roma származásúak figyelmét hagyományaikra, a kultúrájukra, illetve mindazon ügyekre, amelyek a cigányságot érintik. Az ünnep azonban a koronavírusjárvány miatt 2020-ban és 2021-ben is elmaradt.

Az emlékezés és tisztelet az online térbe szorult.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb