Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szabadi Vilmos a zuglói filharmonikusokkal

A Zuglói Filharmónia vendégelőadója Szabadi Vilmos Liszt Ferenc díjas hegedűművész volt vasárnap a Zeneakadémián, ahol Bartók II. hegedűversenye és a Concerto hangzott el.

A Zuglói Filharmónia Gaudemus sorozatának első hangversenye Bartók Béla emléke előtt tisztelgett. A hangverseny után a hegedűművész a Zuglói Lapoknak arról beszélt, szólistát és zenekart egyaránt próbára tevő Bartók-művet játszottak. “A Szent István Gimnázium eleve jól csengő név szakmai berkekben, a Zuglói Filharmónia pedig hallatlanul színvonalas koncerteket ad. Bartókkal sok helyen a világban elvéreznek a zenészek, de erről szó sincs a zuglóiak esetében” – mondta Szabadi Vilmos.

Fotó: Balogh Róbert

A II. hegedűverseny őrzi Bartók érett művészetének valamennyi egyedi ismertetőjegyét, dallamai a népzene egyszerű, tömör fordulatait megtartva is végtelenül érzékenyek, jól elkülöníthetők és kifejezőek. A mű szerkezete úgynevezett hídforma, középen a scherzoval.

A Concertót alig két hónap alatt komponálta Bartók, miután Koussevitzky, a bostoni zenekar karmestere magas tiszteletdíjért zenekari darabot rendelt tőle. A mű Bartók életgyónása, párbeszéd a Teremtővel életről, vágyról, hazáról és háborúról. Nagy számonkérés és még nagyobb elfogadás. És – mindennek ellenére és mindennel együtt – hála. A Concerto szakrális mű, maga az abszolút művészet: a szavak nélküli ima.

A Szabadi Vilmossal készült interjú teljes szövegét a Zuglói Lapok október 22-i számában olvashatják.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb