Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Szép számban képviselik Zuglót a nyári ötkarikás játékokon

Száz napnál is kevesebb van hátra a tokiói olimpia rajtjáig, a magyar küldöttség létszáma napról napra nő, s szép számban vannak köztük zuglóiak, akik remek eredményeket produkáltak a kvalifikációs küzdelmekben.

Akik már kijutottak

Akik már biztosan olimpiai résztvevőnek számítanak (ezt csak sérülés vagy a vírussal való megfertőződés befolyásolhatja): Krizsán Xénia, az MTK fedettpályás Európa-bajnoki bronzérmes hétpróbázója, Korpási Bálint, a BVSC-Zugló világ- és Európa-bajnoka, Európa Játékok-ezüstérmes kötöttfogású birkózója, Gazsó Dorka Alida, a KSI SE világbajnok kajakosa, Péni István, az UTE Európa-bajnoki, világbajnoki ezüstérmes, Európa Játékok-bronzérmes sportlövője, Németh Nándor, a BVSC-Zugló világbajnoki bronzérmes úszója, Bohus Richárd, a BVSC-Zugló világbajnoki bronz-, Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes úszója, Bernek Péter, a BVSC-Zugló Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes úszója, Burián Katalin, a BVSC-Zugló Európa-bajnoki bronzérmes úszója, Márton Anna, a BVSC-Zugló világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes kardvívója, Pusztai Liza, a BVSC-Zugló Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes kardvívója, illetve Gyöngyössy Anikó és Leimeter Dóra a BVSC-Zugló Európa-bajnoki bronzérmes vízilabdázói. 2021. április 14-én ez volt a helyzet, ám az olimpikon zuglói sportolók névsora még bővülhet, és valószínűleg bővülni is fog.

Péni István, sportlövő. Fotók: Balogh Róbert

Akiknek esélyük van

Akikre még számítani lehet: Mohamed Aida, az UTE világbajnoki ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok, sokszoros Eb-érmes tőrvívója, aki ha bekerülne a magyar női tőrcsapatba (jelenleg öten vannak négy helyre), már hetedik olimpiáján szerepelhetne, amivel a magyar sport ötkarikás csúcstartójává válna. Nem mondott le olimpiai reményeiről Patakfalvy Luca, az MTK taekwondosa sem, aki április elején a szófiai Európa-bajnokságon bronzérmes lett. Neki még egy kvalifikációs versenyen kellene döntőbe jutnia az olimpiai részvételért. Ugyancsak eséllyel pályázhat a tokiói részvételre a BVSC-Zugló világ- és Európa-bajnoki, többszörös olimpiai érmes úszója, Cseh László, aki várhatóan 200 vegyesen képviseli majd a magyar színeket az olimpián. A világ- és Európa-bajnok KSI-s öttusázó, Kasza Róbert is ott lehet az ötkarikás játékokon. Neki könnyebb a kvalifikációt megszerezni, mint a magyar csapatba bekerülni. Várhatóan ugyanis 3-4 magyar öttusázó kvalifikálja magát az olimpiára, ám közülük mindössze csak ketten utazhatnak Tokióba. A nők között komoly esélye van az olimpiai részvételre az ifjúsági olimpiai bronzérmes Gulyás Michelle-nek, aki az idén bomba formában versenyez. Legutóbb például a szófiai világkupán állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Ugyancsak odaérhet majd az olimpiára (gyakorlatilag fél lábbal már ott is van) az MTK világbajnoki ezüstérmes cselgáncsosa, Tóth Krisztián.

2019.02.12. BVSC Sajtótájékoztató.

Akik lemaradtak

És akkor nézzük, kik azok, akikért már nem szurkolhatunk – ha nem is Tokióban, de a tv képernyője előtt –, és akiknek ez a kvalifikációs időszak pályafutásuk végét jelentette. Berki Krisztián, az UTE olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornásza sorozatos sérülések miatt nemrég befejezte pályafutását. Szász-Kovács Emese, a Vasas olimpiai bajnok párbajtőrvívója edzője (Kulcsár Győző) halálát és gyermekei születését követően még megpróbálta kivívni az olimpiai részvétel jogát, ám a pandémia nem kedvezett neki, kevés lehetősége volt a bizonyításra, a szövetségi kapitány pedig végül egy nála fiatalabb vívónak szavazott bizalmat. Emese még nem döntött a folytatásról, de valószínűsíthető, hogy neki is véget ér a sportpályafutása. Mint ahogyan véget ért az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakosnak, Szabó Gabriellának, aki szintén nemrég jelentette be visszavonulását. Az említett sportolók eredményeik alapján már kivívták a kerület megbecsülését, és mindhárman átvehették a Zugló Díszpolgára elismerést.

Fotó: Balogh Róbert

 

Fotó: Képszerkesztőség

Kiss Balázs küzdelme

Kiss Balázs helyzete a legfurcsább. A BVSC-Zugló világbajnok kötöttfogású birkózója egészen április elejéig reménykedhetett abban, hogy a májusi interkontinentális szófiai selejtezőn szőnyegre léphet a kvalifikáció megszerzéséért. A szövetségi kapitány azonban úgy döntött, hogy egy minitornán dönti el, ki képviselje Magyarországot az olimpiai selejtezőn. A tornára három birkózót, a 38 esztendős Kiss Balázst, illetve a nála 11 és 18 évvel fiatalabb Szilvássy Eriket és Szőke Alexet hívták meg. A különleges válogatón Balázsnak három óra alatt öt meccset kellett birkóznia, aminek a végére érthető módon elfáradt, így az olimpiai kvalifikációért a húszéves Szőke Alex indulhat. A szövetség azonban szeretett volna lehetőséget biztosítani a zuglói birkózó számára a szép búcsúzásra, emiatt nehézsúlyban őt indították a varsói Európa-bajnokságon. Kiss Balázs pedig élve a lehetőséggel ezüstéremmel búcsúzott.

Tokió

Tokióban száz nappal az olimpia rajtja előtt Fukusimából elindult országjáró útjára az olimpiai láng. Ennek ellenére még nagyon sok a bizonytalanság a 2021-es Covid-olimpia körül. Ami biztos, hogy külföldi nézőket nem engednek be a versenyekre, így a küzdelmek élőben kizárólag japán nézők előtt zajlanak. Ám még ez sem biztos, hiszen az országban az oltási program lassan halad, így nincs kizárva, hogy az olimpia küzdelmei zárt kapusak lesznek. Nagy valószínűséggel a nyitó- és záróünnepség is elmarad, illetve a sportolók elszállásolása is hermetikusan történik. A szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság eléggé elkötelezettnek látszik az olimpia megrendezésére, ami persze a sportolók érdeke is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb