Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Színes sportszombat a Mozgásjavítóban

Ne parázz! címmel sportágválasztó sportnapot rendezett a Mexikói úti Mozgásjavító Iskola a saját tanulói és látássérült fiatalok számára. A résztvevők az eseményen a hazai parasport legkiválóbb sportolóival személyesen találkozhattak.

Nagy lépést tett a zuglói Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és az EGYMI afelé, hogy ismét a hazai parasport legfontosabb intézményévé váljon. Zsótér Pál, az intézmény egykori nagytekintélyű igazgatója több kollégájával egyetemben 1970-ben alapította meg a mozgáskorlátozottak első hazai sportegyesületét, a Halassy Olivér SE-t. Azóta sok előrelépés történt, ma már a fogyatékkal élők is sok helyen sportolhatnak, ám a Mexikói úti intézmény mind a mai napig fontos szereplő tudott maradni a hazai sportéletben. És ennek szeptember 3-án ismét tanúbizonyságát adták, amikor is Ne parázz! címmel egy egész napos sportágválasztót rendeztek a mozgássérült és látássérült fiatalok számára.

A nagyszabású rendezvényt sz első szóra támogatta a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák- Verseny- És Szabadidősport Szövetsége, a Mozgásjavító Diáksport Egyesület, valamint a Paraktív Alapítvány, melynek elnöke, Danyi Gyöngyi, a többszörös paralimpiai érmes kerekesszékes vívó,  aki a  rendezvény egyik főszervezője lett.

– Ezen a napon az intézmény növendékei és a szüleik is számos sportággal ismerkedhettek meg – mondta a sportpályafutását nemrég befejező Danyi Gyöngyi.

– Kipróbálhatták a streetballt, a teniszt, az evezőpadot, a szkandert, az ülőröplabdát, a kézilabdát, a Tchoukballt, a csörgőlabdát, a kerekesszékes vívást, a curlinget, az asztaliteniszt, a vak asztaliteniszt, a bocciát, a judót, az íjászatot, a lövészetet, a MediBallt és a Teqballt.

A sportágak megismerésében a legjobb magyar ép- és parasportolók segítettek nekik. Sokan közülük még a Halassyban kezdtek sportolni, vagy pedig a rehabilitációjuk egy részét töltötték a Mexikói úton, ezért kötődtek a Mozgásjavítóhoz, mások azonban csak azért jöttek el, hogy példát mutassanak az utódoknak.

– Amikor a balesetem után megkérdezték tőlem, hogy miért akarok sportolni, azt feleltem, hogy folytatni szeretném azt, amit még ép koromban csináltam – mesélte a többszörös paralimpiai bajnok vívó, Szekeres Pál. – Akkor egy kicsit nehezebb volt megtalálni a helyet, ahol sportolni lehetett. Ma már szerencsére jobbak a lehetőségek. Köszönhetően az ilyen rendezvényeknek, mint amilyen a Ne parázz! sportágválasztó volt.

Fotó: Balogh Róbert

Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító vezetője elmondta, a rendezvénnyel több céljuk is van. – Egyrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani a gyerekeink számára, hogy megmutathassák tehetségüket. Erre pedig a sport kiváló lehetőséget biztosít. És nem titkoltan szeretnénk a jövő paralimpiai bajnokait is elindítani, ezért pedig hagyományt kívánunk teremteni ebből a sportágválasztóból.

A rendhagyó esemény különleges programmal zárult: a meghívott vendégek közül a vizes sportokhoz kötődő parasportolók ugyanis egy látványos váltóversenyt rendeztek az iskola uszodájában, amelynek hatalmas sikere volt az intézmény növendékei és szüleik körében.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb