Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Városliget

Zugló évszázados történelmi múltra visszatekintő városrésze a Városliget. A kerület “zöld szívének” is hívott területnek az Árpád-kor óta napjainkig több neves tulajdonosa volt a domonkos rendi apácáktól Mátyás királyon át Mária Teréziáig. A középkorban erdős vidék volt, amelynek a növényzete a Török hódoltság alatt kipusztult. Fákkal történő újratelepítése Mária Terézia és II. József uralkodása alatt kezdődött el.

A Városliget tájépítészeti tervezése József nádor (1776-1847) ösztönzésére indult el. A lübecki születésű kertészmérnök, Nebbien Henrik készített elsőként nagyszabású elképzeléseket a Liget szabályozott növényvilágának kialakításához. A nagyléptékű tervekből anyagiak hiányában csak kevés és szerény mértékű tájrendezés valósulhatott meg. A Városliget területén komolyabb építkezések csak a XIX. század második felétől kezdődtek el, amelyek részben a szabadidő hasznos eltöltéséhez, részben ipari, történelmi és képzőművészeti kiállításokhoz kacsolódtak.

Városliget

A Ligetben megtelepült intézmények sorában az első az 1866-ban megalakított Állat- és Növénykert volt, amelyet 1869-ben a korcsolyázó egylet létrehívása követett. A Városliget 1885-től napjainkig különböző nagyszabású kiállítások helyszíne. A Ligetben rendezett első kiállítás az Országos Általános kiállítás volt 1885-ben, amelyet 1896-ban, a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójára rendezett Millenniumi kiállítás, majd a XX. század első felében a Budapesti Nemzetközi Vásár követett. A városrész épített öröksége közül kiemelkedik a Hősök tere szobor- és épületegyüttese. A tér közepén álló Ezredéves emlékművet fogja közre az 1896-ban épült Műcsarnok, és az 1906-ra elkészült Szépművészeti Múzeum.

Mind az emlékmű építészeti kialakítását, mind az egymással “szembenéző” két múzeum épületét Schikendanz Albert (1846-1915) építőművész tervezte. Az Ezredéves emlékmű szobrainak többségét Zala György (1858- 1937) zuglói szobrászművész mintázta, bronzba öntésüket a szintén évtizedekig a kerületben dolgozó olasz Rafael Vignali végeze. A Hősök tere épületegyüttesének az országos műemléki védelem mellett 2002-ben a Világörökségi és 2011-ben a Nemzeti Emlékhely címet ítélték oda. A Városligetben három országos jelentőségű múzeum található: a Szépművészeti, a Mezőgazdasági, valamint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb