Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Világosító Szent Gergelyre emlékeztek

Tradicionális örmény népzenével, énekekkel, kvíz játékkal és hagyományos ételekkel ünnepelték Világosító Szent Gergelyt a zuglói örmények. A programot a XII., a XV. a XVII. és a Zuglói Örmény Önkormányzat közösen szervezte.

Világosító Szent Gergely tette államvallássá Örményországban a kereszténységet. Egy monda is kapcsolódik hozzá: a pogány király nem fogadta el a tanait, ezért egy sötét verembe vetette, ahol 14 évig raboskodott. Akkor jutott ki onnan, amikor a király megbetegedett, és az uralkodó nővére végső kétségbeesésében Gergelyt kérlelte, hogy gyógyítsa meg testvérét. Miután ez sikerült, a király és az ország népe is megtért i. sz. 301-re.

“Örményország volt az első keresztény állam a világon, és ez Világosító Szent Gergelynek köszönhető. Ezért ő a legnagyobb szentjeink egyike, az idei volt a huszadik megemlékezés a tiszteletére Zuglóban. 1995-ben alapítottuk meg a kerületi kisebbségi önkormányzatot, amelynek a legtöbb tagja erdélyi örmény” – mondta Zárugné Tancsin Katalin, a Zuglói Örmény Önkormányzat elnöke.

Fotó: Képszerkesztőség

A Zuglói Civil Házban megtartott ünnepségre csaknem száz örmény származású vendég érkezett, nemcsak a rendező kerületekből, de Marosvásárhelyről, Csíkszeredáról és Gyergyószentmiklósról is. Először a Tigrán együttes játszott örmény és magyar népzenéket, majd Juhász Endre és Smuk Tamás mutatott be autentikus zenét egy hagyományos örmény hangszeren, a dudukon.

A rendezvényen örmény süteményeket és ételeket is felszolgáltak, amelyek közül a mazsolás rizzsel tálalt sült csirkecomboknak volt a legnagyobb sikerük.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb