Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zugló tárgyalást kezd a Városliget Zrt.-vel

Együttműködési megállapodást kell kötni Karácsony Gergely polgármesternek a Városliget Zrt.-vel, így döntött a képviselő-testület április 28-i rendkívüli ülésén. A határozat nem jelenti a Liget Budapest Projekt elfogadását, a grémium csupán az annak részét képező Városliget felújítást támogatja. A képviselők az együttműködést feltételekhez kötötték, amelyek között parkfejlesztési és közterület felújítás is szerepel.

Heves vita után fogadta el a grémium április 21-én Rozgonyi Zoltán alpolgármester (Fidesz) Városliget Zrt.-vel való együttműködést kezdeményező, MSZP-s módosító indítvánnyal kiegészített beterjesztését. Az ülést követően Karácsony Gergely polgármester (PM) bejelentette, a testület határozatát megvétózza, mert szerinte azzal az önkormányzat a Liget Budapest Projekt mellé állt. Az pedig ellentétes a baloldali összefogás választási kampányban tett ígéretével. A képviselő-testület április 28-án tárgyalta újra a beterjesztést, ahol a képviselők megerősítették, hogy fenntartják a határozatot, és együttműködést kezdeményeznek a Városliget Zrt.-vel a Városliget, mint közpark megújításáról.

Karácsony Gergely a javaslat tárgyalása során arra figyelmeztette a képviselőket, hogy a testület előző heti döntése nem áll összhangban a 2015 áprilisában hozott határozattal, amely a választók akaratának megfelelően elutasította a Liget Budapest Projektet. Várnai László képviselő (CivilZugló Egyesület) arra szólította fel képviselőtársait, hogy utasítsák el a javaslatot, mert ellentétes a lakosság akaratával, amit a nála lévő több mint 20 ezer tiltakozó aláírás is bizonyít. Rozgonyi Zoltán kifejtette, a 200 milliárdos beruházás során fontos fejlesztések valósulnak meg. Ezekre a kerület csak akkor lehet hatással, ha megfelelő információkkal rendelkezik és partnerséget alakít ki a Városliget Zrt.-vel.

Barta János képviselő (LMP) az egyezményt kufárkodásnak nevezte, amely arra irányul, hogy Zugló kedvezményt kapjon. Ezt elutasítja, szerinte helyi népszavazást kell kiírni. Szabó Rebeka alpolgármester (PM) kiemelte, a projekt kapcsán az egyeztetések elmaradtak. A beruházást a civilek mellett a szakemberek és szakmai szervezetek is kifogásolják. Hozzátette: a park megújításáról lehet tárgyalni, de az új épületeket el kell utasítani. Kovács Balázs képviselő (Fidesz) úgy vélte, van értelme a párbeszédnek. Arra kell törekedni, hogy a beruházás a közpark jelleg megőrzésével valósuljon meg.

Fotó: Képszerkesztőség

Fotó: Képszerkesztőség

Czeglédi János képviselő (Jobbik) érdekesnek találta, hogy a Városliget Zrt. még nem jelezte, van-e fogadókészsége a kezdeményezésre. Hajdu Flórián alpolgármester (MSZP) elmondta, az előző határozat félreérthető volt, ezért a szocialista frakció újabb módosító indítvánnyal él, hogy tisztázza a polémiát. Lévay Sándor képviselő (MSZP) kijelentette, Zugló az együttműködéssel jelentős fejlesztési forrásokhoz juthat, ezek megkapására garanciát kell kérni.

Az ülésen felszólalhattak a Ligetvédők képviselői is. Földdeák Erzsébet népszavazást kért a projekttel kapcsolatban. Gayer Zoltán úgy nyilatkozott: az elképzelések folyamatosan változnak, így a Városliget Zrt. semmire sem adhat garanciát. Kiss József azt javasolta, hogy az állam a Nyugati pályaudvar mögötti területre építsen múzeumokat. A szocialisták módosító javaslatával kiegészített beterjesztést a Fidesz és az MSZP frakció megszavazta, Karácsony Gergely, Szabó Rebeka tartózkodott, míg Barta János, Várnai László és Czeglédi János nemmel voksolt.

A határozat szerint az önkormányzat és a polgármester vállalja, hogy megfelelő információk birtokában támogatja a Városligetnek, mint kiemelt közparknak a Liget Budapest Projekt keretében történő megújítását, míg az a Városligeti Építési Szabályzatnak megfelelően a parki funkciók fenntartásával és megújításával, a környezet minőségének javításával és a zöldfelületek növelésével történik. Az önkormányzat azt is vállalja, hogy megismerteti a lakossággal a fejlesztés őket érintő részeit, a Városliget Zrt. bevonásával lakossági konzultációkat szervez.

A testület többek között az együttműködés feltételéül szabta, hogy a Városliget Zrt. garantálja a fák megfelelő mennyiségű és minőségű pótlását, a zöld felület 65 százalékra növelését, a Városligetben működő, kerületi üzemeltetésű térfigyelő kamerák fenntartási költségeinek az átvállalását, helytörténeti kiállítóhely biztosítását. A cég emellett indítson zuglói parkfejlesztési és közterület rehabilitációs programot és megoldja az Egressy tér, a Pillangó park és a Csertő park rendbetételét, továbbá átadja kerületi használatba a felújított Olof Palme házat. A képviselő-testületi ülés alatt a Párbeszéd Magyarországért, CivilZugló Egyesület és a Ligetvédők néhány tagja transzparensekkel demonstrált a Városliget védelmében.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb