Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglóból a mexikói olimpiáig – 75 éves Noskó Ernő

Május 26-án ünnepli 75. születésnapját Zugló egyik, hanem legismertebb labdarúgója, Noskó Ernő, aki 15-ször húzhatta magára a nemzeti mezt, hogy hírét vigye a magyar labdarúgásnak.

A magyar futball szerelmesei még ma is előszeretettel emlegetik a hatvanas-hetvenes évek legendás újpesti aranycsapatát. A Szentmihályi, Káposzta, Solymosi, Noskó, Dunai III, Göröcs, Nagy László, Bene, Dunai II, Kuharszki (majd Fazekas) és Zámbó alkotta Újpesti Dózsa 1969 és 1975 között összesen hét alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, háromszor a Magyar Népköztársaság Kupáját, 1969-ben a Vásásvárosok Kupájában a döntőbe, 1974-ben pedig a Bajnokcsapatok Európa Kupájában az elődöntőbe jutott. Noskó Ernő annak az együttesnek volt oszlopos tagja. Ez pedig szó szerint értendő, hisz a szigorú hátvéd nagy szerepet játszott abban, hogy a csapat fazonszabászai, Göröcs, Zámbó, Bene és Dunai a meccsek nagy részében a támadásokra koncentrálhassanak.

Noskó Ernő fiatal kora óta Zuglóban él, sportpályafutását befejezve a XIV. kerületben nyitott vendéglőt, Csalogató néven, mely létesítmény (igaz, ma már nem az ő irányításával), de még mindig működik, és sok zuglói embernek kedvelt helye. Noskó Ernő, aki nem mellesleg 15 alkalommal a magyar válogatott címeres mezét is magára húzhatta, 1968-ban a magyar olimpiai válogatott tagjaként aranyérmet nyert a mexikóvárosi olimpián. Az újpestiek beállósa 1964-ben fedezetként kezdte pályafutását a lila-fehéreknél. Korábbi csapatában, a Vasas Izzóban még csatárt játszott, akkoriban azonban már az is nagy szó volt, ha valaki állandó helyet vívott ki magának egy budapesti nagycsapatban. Bárki volt a lila-fehérek edzője, Noskó alapembernek számított, mert mindig semlegesíteni tudta az ellenfél legveszélyesebb játékosát. Ezekből pedig bőven akadt, a hazai választékból Albert Flórián, Tichy Lajos, Farkas János, a nemzetközi sztárok közül pedig Uli Hoeness és Johann Cruyff is tudna mesélni a zuglói védővel való találkozásokról. Persze, a kiváló védő pályafutása sem csak sikerekből állt. A nagyválogatottban éppen az ominózus csehszlovákok elleni budapesti meccsen mutatkozott be, hogy aztán Marseille-ben részese legyen az egyik legnagyobb magyar futballdrámának, a csehszlovákok elleni ki-ki meccsen elszenvedett 4-1-es verségnek.

Noskó Ernő a pályafutását befejezve szakított a futballal. Szinte minden energiáját a Csalogató étterem működtetése kötötte le. Az olimpiai bajnok sztárfocista jelenlétének köszönhetően az Amerikai út és a Korong utca sarkán található kisvendéglő hamar a törzsszurkolók kedvenc helyszíne lett. Az idén 75 esztendős volt futballista már nem foglalkozik az étteremmel, sőt a koronavírus-járvány miatt a lakását sem nagyon hagyja el. Nyugdíjasként azonban még mindig érdeklődéssel nézi a hazai és a nemzetközi futballmeccseket. Mint, mondta, nagyon sajnálja azt, ami volt csapatánál, az Újpestnél történik, de örömmel látja, hogy a magyar válogatott 2015 óta ismét kezdte belopni magát a szurkolók szívébe.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb