Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

60 éves Törőcsik András

Május elsején lett 60 éves Törőcsik András, a hetvenes és nyolcvanas évek egyik legjobb magyar labdarúgója.

Törőcsik Andrást újpesti legendaként szokták emlegetni, hisz az egész karrierje az Újpesti Dózsához kötődött. Onnan lett válogatott, onnan jutott ki az 1978-as és az 1982-es világbajnokságra, és újpesti labdarúgóként kapott meghívót a világválogatottba is. Újpestiként volt háromszoros magyar bajnok és háromszoros kupagyőztes is, illetve a Dózsa 9-eseként vezette a csapatát a KEK legjobb nyolc csapata közé 1984-ben. Ugyanakkor azt sem szabad elfeledni, hogy Törő zuglói volt, aki a kerületben nőtt fel, a tanulmányait a Miskolci úti iskolában kezdte, és a labdarúgó pályafutása is a Szőnyi úton, a BVSC-nél kezdődött. Az Újpesti Dózsa 19 éves korában igazolta őt le, és először az 1974. október 2-án rendezett Levszki Szófia elleni BEK-mérkőzésen cserélték be a 70. percben, a nemrég elhunyt Fekete László helyére.

1985-ben külföldre igazolt, egy évig a francia Montpellier csapatában játszott, 1986-tól kanadai teremlabdarúgó-csapatokban szerepelt. Hazatérése után, 1987 tavaszán a budapesti Honvédhoz igazolt, ám ott egyetlen mérkőzésen sem kapott lehetőséget. Ezután előbb a másodosztályú Bp. Volán, majd az első osztályú MTK-VM játékosa lett, de itteni második meccsén lesérült, többször nem is lépett pályára. 2011-ben visszatért Újpestre, az egyesület utánpótlásának koordinátoraként dolgozott. Egészségi állapota ekkor már nem volt a régi, többször volt kórházban, hol csípőműtéten, hol fejsérülései miatt. Jelenleg is egy rehabilitációs intézetben kezelik, miután 2014 márciusában elesett, és olyan súlyosan beütötte fejét, hogy kómába került, az operáció során vérömlenyt távolítottak el az agyáról.

Az utolsó magyar világsztárként is emlegetett focistát a magyar FourFourTwo magazin a 21. helyen választotta be minden idők 50 legjobb magyar játékosa közé, többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára, a legjobb eredménye a 9. hely volt, írja az MTI.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb