Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elhunyt a moszkvai olimpia hőse

64 éves korában rövid, súlyos betegség következtében elhunyt Vermes Albán olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó, az első magyar férfi úszó, aki mellúszásban világversenyen érmet szerzett. Az egri származású sportoló 2017 óta a BVSC-Zugló szenior úszócsapatának volt a tagja. A tavalyi hódmezővásárhelyi szenior bajnokságon még korosztályában aranyérmet nyert 50 méter mellen.

Vermes Albán azon ritka kivételek közé tartozott, aki vidéki uszodából jutott ki a legnagyobb világversenyekre. Ehhez persze az is kellett, hogy a korszak edzőzsenije, Széchy Tamás felismerje a tehetségét. Vermes Albán itthon 1976 és 1984 között szinte verhetetlen volt 200 mellen, az 1980-as olimpián pedig ugyanebben a számban a dobogó második fokára állhatott fel. Ez volt Magyarország első olimpiai érme férfi mellúszásban. Vermes Albán 1984-ben – a számunkra elmaradt Los Angeles-i olimpia – évében vonult vissza.

A kilencvenes években még néha elindult szenior úszóversenyeken, ám utána csak civil szakmájára koncentrált. Az Újpesti Dózsánál volt főkönyvelő, később gazdasági elnökhelyettesnek is megválasztották, majd Egerben és Kőbányán uszodavezető lett, mellette a Magyar Úszó Szövetség felügyelő bizottságát is vezette, illetve szakfelügyelőként is tevékenykedett.

Az úszáshoz néhány éve tért vissza. Előbb 2016-ban, amikor beválasztották a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába (Százhalombattán). Azóta a BVSC-Zugló szenior úszójaként rendszeresen részt vett versenyeken, amelyeken korosztályában mindig a legjobbak közé tartozott. Néhány éve párjának a lánya, az Európa-bajnoki bronzérmes hátúszó, Burián Kata is a zuglói klub versenyzője lett.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb