Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

AZTA!: már szerelmek is szövődtek itt

A Bosnyák utcai AZTA! Közösségi Kézműves és Barkácsműhely igazi közösségformáló hely, ahol egymástól igen távol álló szakmák is békésen megférnek egymás mellett.  

– Külföldön láttam először erre példát. Egy a legkülönfélébb szerszámokkal felszerelt műhelyben kedvére barkácsolhatott, szerelhetett bárki, kérhette az önkéntes szakemberek segítségét vagy megtanulhatott egy kézművesszakmát. Tetszett az ebben rejlő közösségformáló lehetőség is, ezért úgy gondoltam, hogy itthon is létre kellene hozni egy ilyen helyet – mondta a szociálpedagógus Gábor Zsuzsa, az Esély-kert Alapítvány projektvezetője, aki két éve az MKKP Rózsa Sándor kampánypénz-fosztogató pályázatával és a Zuglói Önkormányzat támogatásával valósította meg a műhelyt.  

– A pandémia előtt varrókurzusokból, most leginkább a textilmaszkok eladásából tartjuk fenn magunkat. Több képzett szakember segíti a varrást választó vendégeinket. Türelemmel mutatják meg a fortélyokat, és segítenek megoldani a varrógéphasználat közben adódó technikai hibákat – magyarázta Zsuzsa. – A tudás átadása bizonyos esetekben többet ér, mint a materiális adomány, ami elfogy. Éppen ezért egy-két ingyenes helyet biztosítunk azok számára, akiknek anyagi segítségre van szükségük. 

Bike Kitchen Zugló

A kerékpárépítő Faltay László egy közösségi bringaműhelyt alapított az AZTA!-ban. 

– Főleg olyan emberek térnek be ide, akiknek nincs otthon a bicikliszereléshez szerszámuk, alkatrészük. Itt akár ingyen megjavíthatja bárki a bringáját, volt, aki egy teljes kerékpárt is összerakott az itt fellelhető alkatrészekből. Adományalapon működünk, ha valaki nem tud fizetni, cserébe önkéntes munkát is vállalhat – részletezte Faltay László, akitől megtudtuk, hogy már szerelmek is szövődtek a klubban. – Mára kialakult a bringaműhely körül egy közösség, a tagjainak a műhely feletti térben jógát is szoktam tartani. 

Fotó: Balogh Róbert

Környezettudatos bevásárlás

Ashlock-Kéthelyi Eszter oktatásszervező egy különleges bevásárló közösséget szervezett barátnőjével, Csernovitz Adéllal.

– Egészségügyi problémák miatt hamar rájöttünk, hogy a tömegélelmiszerek és az emésztőrendszeri, allergiás megbetegedések között szoros összefüggés van – mondta Eszter. – Elhatároztuk, hogy kapcsolatot építünk ki kistermelő gazdákkal, akik szabad tartású állatokat nevelnek, nem használnak megelőzési céllal antibiotikumokat, nem vegyszereznek. Közvetlenül tőlük vásárolunk, tudatosan visszük hozzájuk a pénzünket, ők pedig nekünk termelnek, miattunk fejlesztenek. A heti átadási napjainkon a közös tevékenység közben egy környezettudatos baráti közösség alakul ki.

Égigérő Fa

Lendek Réka, matematika–fizika–informatika tanár tavaly ősszel új helyszínt keresett a kis létszámú Égigérő Fa tanulócsoportjának, ahol a gyerekek otthonos, nyugodt környezetben okosodhatnak, és ahol a szülőknek szánt rendezvényeiket is megtarthatják. 

– Olyan gyermekekkel foglalkozom, akik különböző okok miatt egyéni munkarendet igényelnek. Van, akit az iskola küld el, mert nem tudnak mit kezdeni velük, van, aki egy kisközösségben hatékonyabban tanul, vagy csak a szülő kéri a segítséget a gyermek otthoni felkészüléséhez. Itt egy biztonságos térben az együtt tanulás keretein belül megtalálják a határaikat és átélhetik döntéseik következményét. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb