Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Csaknem négykilós volt az ország legnagyobb jászkeszege

Több kategóriában is megválasztották az év állatait. A zöld varangy, a cigánycsuk és a jászkeszeg is elnyerte a közönség tetszését. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben hirdette meg először az Év madara elnevezésű programját, amelynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok bemutatása. A közönségszavazás alapján az idei év madara a cigánycsuk lett. A verébnél kicsit kisebb madárka Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. A cigánycsuk rovarokkal, pókokkal, hernyókkal táplálkozik.

A Magyar Haltani Társaság honlapjára csaknem 7700 szavazat érkezett. A voksolók 49 százaléka a hazánk nagyobb folyóinak alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeget tartja 2021-ben az év halának. Az ezüstös színű, közepes termetű pontyféle táplálékát főként az üledékekben rejtőző gerinctelenek, férgek, puhatestűek alkotják. A jászkeszeg húsa nagyon ízletes, de szálkás. A magyarországi horgászrekordot vele kapcsolatban 1995-ben állították fel, akkor egy 3,86 kilogrammos példány akadt horogra.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának versenyében a zöld varangy nyerte el az Év kétéltűje címet. A hazánkban szintén védett faj természetvédelmi értéke 10 ezer forint. A zöld varangy alapvetően éjjeli állat, főként rovarokat eszik, de szereti a pókokat, ászkarákokat, gilisztákat is, ebből fakadóan jelenléte a kiskertekben kifejezetten hasznos. Kedvező feltételek mellett akár 10 évet is élhetnek. 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb