Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Farsangi fánk olajszag nélkül

Babucs Andrea hobbicukrász az olajos fánk helyett könnyű citrusos-mentás choux-t (ejtsd: su) ajánl, ami nem más, mint egy francia képviselőfánk.

Andrea mindig is a sütemények világában érezte igazán jól magát. Családja, baráti és ismerősi körének ösztönzésére a kereskedelem szépségipari ágát maga mögött hagyva a hobbiját választotta hivatásának. Megnyitotta Zuglóban, a Csertő parkban Café Box nevű családi hangulatú kávézóját. Nagy álma, hogy végzett cukrászként a saját süteményeit is kínálhassa az illatos kávék mellé.

“Rendszeresen részt veszek Farkasinszki Ildikó cukrászmester szakmai workshopjain. Ha nem akarjuk, hogy a fánksütés miatt az egész lakás olajfelhőben ússzon, érdemes kipróbálni mesterem receptjét” –  tanácsolja az olvasóknak Andrea.

 

Citrusos-mentás choux

Égetett tésztához 100 g vizet 100 g vajjal, csipet sóval és csipet cukorral egy lábasban a vaj felolvadásáig melegítem. Leveszem a tűzről, belekeverek 100 g lisztet, 1-3 percig tovább sütöm, majd átteszem egy hideg tálba hűlni. A langyos tésztához robotgéppel hozzákeverek 3-5 db tojást. Habzsákba töltöm, a tepsibe diónyi halmokat nyomok.

Elkészítem a linzerkorongokat: 100 g lágy vajat, 120 g nádcukrot, 1 bionarancs reszelt héját, 1 csipet sót és 120 g lisztet sima tésztává keverek, ezt két szilikonlap között 2 mm vastagságúra nyújtom, és 20 percre a fagyasztóba teszem, utána 4 cm-es köröket szúrok belőle, és a nyers fánkokra helyezem. Előmelegített, légkeveréses sütőben 200 fokon 15 percig sütöm, majd 150 fokon további 20 percig. A sütőt eközben nem nyitom ki. 

A mentás, citrusos krémhez 2 lap (4 g) zselatint hideg vízbe áztatok kb. 10 percig. Egy biograpefruit és egy bionarancs héját lereszelem, a kifacsart levükből 50-50 ml-t kimérek. A héjat és a levet 70 g cukorral, 8-10 mentalevéllel sűrű sziruppá főzöm. 4 db tojást 100 g cukorral kikeverek. A forró szirupot átszűröm, hozzáöntöm folyamatos keverés mellett, nehogy a tojás összeugorjon, majd sűrűre főzöm, a zselatint kinyomkodom és belekeverem. A szobahőmérsékletűre hűlt krémet 160 g hideg vajjal simára keverem. Habzsákba töltöm, 3 órára hűtőbe teszem.

A kandírozott narancshoz 2-3 bionarancsot 2 mm-es szeletekre vágok, 250 g cukrot 250 ml vízzel felfőzök. Beleteszem a narancsszeleteket, 15 percig gyöngyöztetem, majd a szirupban hagyom kihűlni. Ezt háromszor-négyszer megismétlem, amíg a narancsszeletek átlátszóvá válnak. Összeállítás: a fánk alját kiszúrom, megtöltöm krémmel. Tetejére egy narancsszeletet, erre késhegynyi krémet és mentalevelet teszek.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.