Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elhunyt Zugló legnépszerűbb labdarúgója

Hosszas betegséget követően 67 éves korában elhunyt Zugló legismertebb és legnépszerűbb labdarúgója, Törőcsik András.

Törőcsik Andrást, vagy, ahogy mindenki hívta őt, Törőt klubhovatartozás nélkül mindenki szerette. Ő ugyanis nem csak jó labdarúgó volt, hanem egyenesen művésze is a sportágnak. Pimasz cselei láttán még a legádázabb ellenfelei is elismerően csettintettek.

Fotó: MTK.hu

Labdarúgókarrierje főleg az Újpesti Dózsához kötődik, mely klub színeiben 1974 és 1985 között 236 mérkőzésen 69 gólt szerzett, és 3-3 bajnoki címet valamint magyar kupát nyert. A lila-fehérektől lett tagja a nemzeti válogatottnak is, és címeres mezben 45 alkalommal lépett pályára. Többek között részt vett az 1978-as és az 1982-es világbajnokságon is. A válogatottban 12 gólt szerzett. Pályafutása során sok kiemelkedő mérkőzése volt, de a szurkolók legszívesebben az 1.FC Köln elleni 1983-as cselsorozatára emlékeznek vissza. Pályafutását két nagy törés hátráltatta, az 1978-as argentínai világbajnokságon történt kiállítása, valamint az 1979-es súlyos autóbalesete, melynek következtében csípőízületi töréses ficamot szenvedett,  amely miatt nem tudott eleget tenni a világválogatotti meghívásának. Többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára is. a legjobb eredménye a 9. hely volt.

Törő tősgyökeres zuglói srác volt. A Miskolci úti általános iskolába járt, labdarúgópályafutását a BVSC-ben kezdte, innen igazolt Újpestre. Egészen súlyos fejsérüléséig Zuglóban lakott. A barátaival gyakran focizott a telefongyár Mogyoródi úti sporttelepén, amely ma már önkormányzati sporttelepként üzemel. Néhány éve internetes szavazást írtak ki arra, hogy ki legyen a névadója a pályának. Ezt a szavazást toronymagasan Törő nyerte.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb