Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Gyászol a zuglói sport

Hosszantartó súlyos betegségben, 69 esztendős korában elhunyt Udvarhelyi Gábor MOB-Érdemérmes vívó mesteredző, a magyar vívóválogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Udvarhelyi Gábor öttusázóként kezdte sportpályafutását, és csak 21 éves korában váltott át vívásra. Fiatalon, már 25 évesen edzősködni kezdett. 1978-ban indította első gyerekcsoportját az MTK-ban. Abban a klubban, amely egész életében a második otthona volt. A zuglói vívótermet csak akkor hagyta el, amikor szövetségi kapitánnyá nevezték ki.(De, mivel a magyar vívóválogatott központi edzőterme is Zuglóban, az Istvánmezei úton található, így a kerületet sosem hagyta el.)

Az MTK-ban olyan vívók pályafutását indította el, mint az olimpiai érmes Mincza Ildikó és Kovács Iván. Később tanítványa volt, sőt az ő irányításával nyerte első olimpiai aranyérmét Nagy Tímea, de edzett nála Imre Géza, Kulcsár Krisztián, Hormay Adrienn és Rédli András is. Versenyzői számtalan érmet szereztek az olimpiákon, a világ- és Európa-bajnokságokon. 1989 óta már vezetőedzőként a férfi párbajtőr-válogatott mellett dolgozott, így nagy szerepe volt a csapat 2001-es és 2013-as világbajnoki címében. 2014-től már szövetségi kapitányként végezte a munkáját. Ekkortól pedig már nemcsak egy fegyvernemért, hanem az összesért – a párbajtőrért, a kardért és a tőrért – is ő felelt. Neki köszönhető, hogy Budapest 2019-ben egy sikeres világbajnokságot rendezett.

Összesen hat olimpián dolgozott a magyar csapat edzőjeként, és ment volna a hetedikre is, ám 2021-ben már orvosi javaslatra nem lehetett ott a tokiói olimpián. A japán fővárosban az a Boczkó Gábor helyettesítette őt, aki az olimpiát követően a szövetségi kapitányi feladatokat is átvette tőle. Udvarhelyi Gábor mesterként, fegyvernemi vezetőedzőként, klubvezetőként és szövetségi kapitányként is évtizedek óta meghatározó alakja volt a magyar vívósportnak. A zuglói szakember az előző ciklusban a MOB Sportszakmai Bizottságának is tagja volt.

Azt az eredményes nevelőmunkát folytatta, amit példaképe és tanítója, majd apósa, Szőcs Bertalan a hetvenes évek elején Zuglóban megkezdett. Halálával egy rendkívül fontos szakembert veszített a zuglói sportélet.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb