Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Hetvenéves a BVSC világbajnoka

December 12-én ünnepelte hetvenedik születésnapját a BVSC-Zugló kétszeres világbajnoka, világbajnoki bronzérmes, tízszeres országos bajnok párbajtőr- és tőrvívó, vívómester, a kétszeres veterán világbajnok, dr. Pap Jenő.

A bohém kinézetű (fekete szakállas, farmernadrágos és tornacipős) klasszis 1959-ben kezdett el vívni. Mesterei dr. Papp Csaba, majd dr. Bay Béla voltak, mindkettejüket apjaként szerette és tisztelte, csakúgy, mint anyaegyesületét, a BVSC-t, melynek sportpályafutása alatt végig a versenyzője volt.

1973-ban lett válogatott, kezdetben tőrvívásban jeleskedett, világbajnokságon tőr csapatban 1974-ben 5., 1976-ben 6., az 1980. évi olimpián szintén 6. helyet szerzett. 1977-től már párbajtőrben is kihagyhatatlan volt a válogatottból, 1978-ban pedig tagja volt a világbajnok párbajtőrcsapatnak. Legnagyobb egyéni sikerét 1982-ban érte el: a római világbajnokságon egy súlyos bokasérülés után egyéni világbajnok lett.

1985-ban vonult vissza, vívó szakedzői végzettsége mellett jogi diplomát is szerzett, majd néhány évig a svájci vívóválogatott mellett dolgozott. Hazatérése után családi vállalkozását vezette, időnként pedig elindult veterán versenyeken, nem is akármilyen eredménnyel: számtalan dobogós helyezés mellett 2 alkalommal győzni is tudott a veterán világbajnokságon.

Dr. Pap Jenő ma is szeretett sportágáért, a vívásért dolgozik. Öt évvel ezelőtt – vállalta az OSC vívószakosztályának vezetését, amely nehéz körülmények között működött, mivel bírósági végrehajtás alatt állt terembérleti díjtartozás miatt. Nagy szerepe van abban, hogy a közel 100 éves OSC vívóterem fennmaradása januártól végre megoldódni látszik.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb