Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Két sikeres zuglói kapus – két feltűnő vélemény

Két egykori zuglói kapus, Petry Zsolt és Gulácsi Péter véleménynyilvánítása kavarta fel a hazai és nemzetközi közvéleményt. Az RB Leipzig és a magyar válogatott első számú hálóőre, Gulácsi Péter néhány hete párjával együtt nyilvánosan kiállt a szivárványcsaládok mellett, melyről a korábbi magyar válogatott kapus, a berlini Hertha BSC jelenlegi kapusedzője, Petry Zsolt is elmondta a véleményét a Magyar Nemzetben. A nyilatkozat nagy vihart kavart Németországban, melynek következménye lett, hogy a klubja hat év után menesztette a magyar kapusedzőt.

Fotó: Wikipedia

Petry Zsolt és Gulácsi Péter pályafutása sokban párhuzamos: mindketten a BVSC-ben kezdték karrierjüket, majd a Szőnyi útról a szintén zuglói MTK utánpótlásába kerültek át. Hamar meghatározó tagjai lettek a korosztályos nemzeti együtteseknek, Zsolt 1984-ben tagja volt az ifjúsági Európa-bajnokságot nyerő magyar csapatnak (a szovjetek elleni döntő büntetőpárbajában három tizenegyest is kivédett), és Péter is úgy nyert bronzérmet a 2009-es U20-as világbajnokságon, hogy a Costa Rica elleni helyosztón három tizenegyest védett.

A két zuglói kapus későbbiekben is hasonló utat járt be: több ország csapatában megfordultak, Zsolt elsősorban Belgiumban, Péter pedig Németországban alkotott maradandót. A két tehetséges kapus a magyar felnőtt labdarúgó-válogatottban is bizalmat kapott, Zsolt anno 38 válogatottságig jutott, Péter pedig jelenleg 36 fellépésnél tart. Bár kettőjük között 24 év a korkülönbség (Zsolt javára), jelenleg is gyakran találkoznak: Péter csapata, a Lipcse ugyanis évente minimum kétszer találkozik Zsolt együttesével, a Herthával a Bundesliga-ban.

A két életút azonban egy ponton eltért egymástól: a világról ugyanis nem egyformán gondolkoznak. Péter szerint „a világ attól jó, ha minél színesebb”, Zsolt viszont hisz a „konzervatív értékekben”. Erről pedig a közelmúltban mindketten számot is adtak, mely vélemények nem várt indulatokat kavartak.

Fotó: Hertha BSC

Péter véleményét – aminek a Facebookon is nyomatékot adott – a sokszínű társadalom és családfelfogásról („a család az család”) itthon sokan kritizálták, míg a németek bátor kiállásnak nevezték. Zsolt véleményét, mely szerint „nem szerencsés, ha egy ismert sportember ilyen véleménnyel rukkol elő” itthon döbbenten, Németországban pedig felháborodva fogadták. Olyannyira, hogy a klubja, a Hertha BSC azonnali hatállyal menesztette őt.

A két, egykori zuglói játékos a sportág legjobbjai közé tornázta fel magát. A pályán nyújtott teljesítményüket senki nem tudja elvenni tőlük.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb