Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nyolcvanéves a bajnokok nevelője

A zuglói sportiskolát 25 éven át vezető tizennégyszeres magyar kajakozó bajnok, Hazsik Endre március 11-én töltötte be 80. életévét. Ezúton is gratulálunk. Zugló 75. születésnapján életműdíjjal jutalmazta.

Hazsik Endre kiváló kajakos volt. 14 alkalommal nyert magyar bajnoki címet, és 12 éven keresztül volt a magyar válogatott tagja. A világversenyeken egy bronzérmet szerzett K2 1000 méteren – Cseh Ferenccel – az 1966-os berlini világbajnokságon. A páros tartalék volt az 1968-as mexikói olimpián.

Versenyzői pályafutását befejezve sportvezető lett.  1970-ben létrehozta, majd 16 év alatt Európa legjobb kajak-kenu szakosztályává tette a Budapesti Honvéd szakosztályát. Versenyzői az irányítása alatt több mint 40 világbajnoki aranyérmet nyertek, míg Vaskuti István 1980-ban Moszkvában, Gyulai Zsolt, Ábrahám Attila, Csipes Ferenc és Hódosi Sándor 1988-ban Szöulban olimpiai bajnok lett.

Fotó: MTI

Néhány évnyi olaszországi kitérőt követően – 1985 – 1991 között az Olasz Kajak-Kenu Szövetség technikai igazgatója volt – előbb az összevont Csanádi Árpád Központi Sportiskola főigazgatója, majd a Központi Sportiskola (KSI) sportigazgatója lett. A sportiskolát 25 éven át elnökként vezette, mellette tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak is. Irányításával a KSI a legsikeresebb utánpótlás-nevelő műhellyé vált, ahonnan olimpiai- világ- és Európa-bajnok sportolók kerültek ki. Elég csak Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Erdei Zsolt vagy Berki Krisztián nevét említeni.

Hazsik Endre munkáját többször is elismerték: megkapta többek között a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, a MOB-tól Olimpiai Díjat és Fair Play-díjat kapott, míg a zuglói önkormányzat 2016. március 9-én a 75. születésnapja alkalmából Életműdíjjal tüntette ki.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb