Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nyolcvanöt éves a zuglói legenda

Ma ünnepeli 85. születésnapját a XX. század legjobb magyar férfi röplabdázójának megválasztott Tatár Mihály. A kerületünkben élő sportember két zuglói egyesület, a BVSC és a Halassy Olivér SC edzője is volt.

Tatár Mihály 1937-ben született Kálozon, 15 évesen kezdett röplabdázni az MTH-ban, később a Bp. Spartacusban és a Bp. Honvédban játszott. Korszakának talán leggyorsabb kezű játékosa volt, kitűnően helyezkedett, nagyszerűen játszott a mezőnyben, és remekül tudott feladni is. 1956 és 1973 között 265 alkalommal játszott a válogatottban, szerepelt az 1964-es tokiói olimpián 6. helyezett magyar csapatban, 1956 és 1971 között öt világbajnokságon és négy Európa-bajnokságon vett részt, melyek közül kiemelkedett az 1963-as Eb, amelyen tagja volt az ezüstérmes csapatnak. Az 1958-as Európa-bajnokságon a legtechnikásabb játékosnak, az 1962-es világbajnokságon a legjobb támadójátékosnak választották. Négyszeres magyar bajnok és ötszörös Magyar Népköztársaság Kupa-győztes, négyszer volt az év röplabdázója, és 2000-ben a XX. század legjobb magyar férfiröplabdázójának szavazták meg.

Játékos pályafutása után edző volt, számos klubnál megfordult, legnagyobb sikereit az Eger női csapatával érte le, amellyel 1997-ben és 1998-ban bajnoki címet, 1997-ben pedig Magyar Kupát nyert. A BVSC női csapatát 1986 és 1989 között irányította. Neki köszönhetően a zuglói röplabda a 80-as évek végén és a 90-es évek legelején az egyik legjobb hazai műhelynek számított. Tatár Mihály a feleségét is Zuglóban ismerte meg: Quintz-Kékessy Éva ugyanis a BVSC játékosa volt, és a Tatai úti csarnokból lett 88 szoros válogatott. Később pedig a klub röplabda szakosztályának a vezetője. Tatár Mihály a női és a férfi válogatottnak a szövetségi kapitánya is volt. A Halassy Olivér SC-ben az ülőröplabdásoknál is edzősködött, sőt 2001 végén a magyar ülőröplabda-válogatott irányítását is elvállalta.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb