Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Sportdiplomáciai siker

Másodszor is Szekeres Pált, Zugló díszpolgárát, Príma-díjjal is kitüntetett háromszoros paralimpiai bajnokát, olimpiai bronzérmes vívót választották meg a Nemzetközi Kerekesszékes és Amputált Sportok Szövetsége (IWAS) vezetőjének.

A tisztújítást a járványhelyzet miatt online rendezték. Szekeres Pál 2013 óta tagja az IWAS elnökségének, amelynek később alelnöke, majd a 2016-os Pisa-i tisztújító közgyűlés után elnöke volt. Második vezetői ciklusában több fontos célt is kitűzött. Az egyik, hogy sportágát a jövőben ne kerekesszékes vívásnak, hanem paravívásnak nevezzék, mert ezzel bővíteni lehetne a sportba bevont fogyatékos személyek számát. Ugyancsak fontos célja, hogy a 2024-es párizsi olimpián már hatnapos legyen a paravívás, és az IWAS programjait is minél több nemzet számára tegyék elérhetővé. A cél érdekében az IWAS elnökségét is kilenc fősre növelték, a szervezetben ma már minden földrész képviselteti magát.

Fotó: Balogh Róbert

Szekeres Pál 1991-es autóbalesetét követően nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő emberek sportolni tudjanak. Személyes példájával is bizonyította, hogy egy súlyos tragédia után miként élhet teljes életet. Kerekesszékesként családot alapított, három gyermek édesapja lett, sportolóként pedig a három paralimpiai aranyérme mellett három bronzot, egy világ- és négy Európa-bajnoki címet is nyert. Mind a mai napig ő az egyetlen sportoló a világon, aki az épek és a fogyatékkal élők olimpiáján is érmet tudott szerezni.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb