Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Száz éves lett Zugló bajnoka

Január 9-én ünnepli 100. születésnapját Zugló, Magyarország és a világ legidősebb olimpiai bajnoka, Keleti Ágnes.

Az ötszörös olimpiai bajnok tornász 1921. január 9-én, Klein Ágnesként született. Zsidó származása miatt kellett magyarosítani a nevét. Sportpályafutását a Nemzeti Torna Egyletben kezdte, majd öt éven át a Budapesti Postásban (ma Postás SE) folytatta. Már az 1948-as londoni olimpián is hírnevet szerezhetett volna, ám egy szalagszakadás miatt nem mutathatta be gyakorlatát, lemaradt az éremről. 1952-ben, Helsinkiben, egy-egy aranyat illetve ezüstöt, valamint két bronzérmet nyert. Négy évvel később pedig Melbourne-ben négy aranyat és két ezüstöt szerzett. Innen azonban már nem jött haza, előbb Ausztráliában, majd Izraelben telepedett le. Utóbbi országban felfejlesztette a tornasportot, amiért azóta is nemzeti hősként tartják számon. A rendszerváltás után hazatért Magyarországra. Ági néni százévesen is jó egészségnek örvend, születésnapján Horváth Zsolt alpolgármester is köszöntötte.

Fotó: Róth Tamás

A Nemzet Sportolója, a Prima Primissima- és Izrael-díjas Keleti Ágnes 2016. óta a legidősebb magyar, 2019 óta pedig a világ legidősebb olimpiai bajnoka.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszterbérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
VEDD ÁT!
Ingyenes diákbérlet az Önkormányzattól!
Zugló Önkormányzata a 15-25 év közötti, zuglói állandó lakcímmel rendelkező diákoknak ingyenes szemeszter bérletet biztosít a budapesti közösségi közlekedés járataira.
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb