Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Világra szóló zuglói frizbi siker

Wroclavban azonban az U20-s fiúk világbajnoki, az U17-s vegyes csapat tagjai pedig Európa-bajnoki címet szereztek.

A pandémia más sportágakhoz hasonlóan a frizbi (frisbee, repülő korong) is befagyasztotta. Az utolsó korosztályos világeseményt 2019-ben rendezték, azóta sem az európai, sem pedig a világszövetség nem mert rangos tornát rendezni. Idén azonban dupláztak, és a lengyelországi Wroclavban meg tudták rendezni – méghozzá összevonva – a korosztályos világ- és Európa-bajnokságot.

Ennek az összevonásnak praktikus okai is voltak: egy helyszínen, egy rendezés alatt két év sporteseményeit is pótolni tudták, így a sziléziai városban az U20-as korosztályban világ-, az U17-seknél pedig Európa-bajnokságra került sor. A két verseny magyar szempontból sporttörténelmi sikert hozott: korábban ugyanis még sem felnőtt, sem korosztályos szinten nem nyert magyar csapat ilyen rangos eseményt. Wroclavban azonban az U20-s fiúk világbajnoki, az U17-s vegyes csapat tagjai pedig Európa-bajnoki címet szereztek.

– Nagyon büszkék vagyunk erre a sikerre – mondta Hamar László, a zuglói Heroes Flying Disc Sportegyesület vezetője -, és arra különösen büszkék vagyunk, hogy az a hét éve zajló tudatos építkezés, melyet 2015-ben megkezdtünk, ilyen hamar, ilyen eredményes tudott lenni.

A zuglói frisbee-klubból nyolcan (Benkő László, Csillag Ábel, Kapitány Nikolett, Lőwy Petra, Megyeri Olivér, Stummer Vince, Takács Luca és Tóth Bence) voltak tagjai a világbajnok U20-as magyar csapatnak, míg az Európa-bajnoki címet nyerő U17-es együttesből kilencen (Gubek Lázár, Jauneaud Dorián, Klément Ferenc, Kókai Lili, Lénárt Hanna, Miksa Mikán, Takács Lilla, Tóth Sára és Vaszary-Maklári Lilla) képviselték a kerületet.

A frizbi nem újkeletű sportág, már hatvanéves múltra tekint vissza. Elsősorban angolszász országokban népszerű, de már Magyarországon is harminc éve gyakorolják. A Heroes Flying Disc SE viszont csak 2015-ben alakult. Jelenleg Zuglóban két iskolai bázisa van, az Arany János- és a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, de más kerületekből, sőt még az agglomerációból is érkeznek játékosok az egyesületbe. A zuglói frizbi-edzések heti háromszor két helyszínen, a Varga Zoltán Sporttelepen és a BVSC-Zugló Szőnyi úti sporttelepén zajlanak, és, ahogy az eredmények mutatják, mindkét helyszínen kiváló szakmai munka folyik.

– Klubunkban 11 éves kortól lehet sportolni, és a frizbi más csapatsportokhoz hasonlóan harminc év felett is űzhető. Elsősorban a fiatalabbak körében népszerű, ám a mostani eredmények nagy lökést jelenthetnek a sportág népszerűsége számára is.

A frizbi népszerűségét látva a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tervezi, hogy a repülőkorongos csapatjátékot 2028-ban vagy 32-ben az olimpiai programba is bevegye. Erre pedig akár Los Angelesben, akár Brisbane-ben esély kínálkozhat, lévén mindkét olimpia angolszász területen lesz majd.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb