Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Zuglói ötletgazdákkal indítják újra az asztalitenisz világfesztivált

A Dózsa György úti Magyar Sportok Házában rendezett március 10-i sajtótájékoztatón jelentették be, hogy húsz év szünetet követően júniusban – immár ötödik alkalommal – ismét megrendezik az ifjúsági asztalitenisz-világfesztivált. A verseny helyszíne Győr lesz, ám az esemény le sem tagadhatná zuglói gyökereit.

A világszinten is kuriózumnak számító sportesemény ötletgazdái Herendi Iván, a BVSC-Zugló korábbi, és Lipovits Gyula, a zuglói klub jelenlegi edzője. Ők voltak a kezdeményezői az első eseménynek, melyet 1989-ben még a legendás Budapest Sportcsarnokban rendeztek meg.

Lipovits Gyula portré

Lipovits Gyula

Az első két világfesztiválra már harminc ország hétszáz versenyzője nevezett, és a küzdelmek hetven asztalon zajlottak. A színvonalra jellemző, hogy olyan mai sztárok szerepeltek az akkori mezőnyben, mint a ma már világranglista-vezető fehérorosz Vlagyimir Szamszonov, a horvát színekben versenyző Boros Tamara és a hazai kedvenc, a négyszeres Európa-bajnok Tóth Krisztina.

A szervezők – akik később a világfesztivál mintájára 25 éven keresztül rendezték meg a Szőnyi úti asztaliteniszcsarnokban a Molnár János Emlékversenyt is – a sport mellett kulturális és szórakoztató programokkal is színesítették a világfesztivált. Az utolsó ilyen nagyszabású ifjúsági asztalitenisztalálkozó 2002-ben volt. A BVSC-s Zwickl Dániel a 2000-es és a 2002-es világfesztiválokon összesen négy aranyérmet szerzett. Majd húsz éves szünet következett.

Az újabb, immár ötödik világfesztivált június 21-26. között rendezik majd a győri Olimpiai Sportparkban. Magyarország az elmúlt években két világversenynek, 2016-ban felnőtt Európa-bajnokságnak, 2019-ben pedig felnőtt világbajnokságnak is házigazdája volt, így kellő tapasztalatot szerzett egy ekkora volumenű asztaliteniszverseny megrendezésében.

A sajtótájékoztatón a 2020-ban a zuglói Rátonyi Gábor-díjjal elsőként kitüntetett Herendi Iván elmondta, hogy „a világfesztivál már 1989-ben is megelőzte a korát, hisz akkoriban még nem rendeztek korosztályos világbajnokságot, csak Eb-t, így a világfesztivál volt az egyetlen lehetőség, ahol az európai játékosok ázsiai, afrikai, amerikai és óceániai ellenfelekkel találkozhattak.”

Az idei eseményen öt korosztályban (U11, U13, U15, U17 és U19) rendeznek majd versenyeket, és a szervezők arra számítanak, hogy mintegy ötven országból körülbelül hatszáz fiatal asztaliteniszező érkezik majd Magyarországra. A verseny különlegessége, hogy az eseményre nemcsak nemzeti válogatottak, hanem régiós válogatottak és klubcsapatok is nevezhetnek versenyzőket (ebben is rokon a világfesztivál a már említett zuglói Molnár János Emlékversennyel). A gyerekekre pedig a versenyek mellett ismét kulturális és szabadidős programok is várnak majd.

Az idei verseny fővédnöke ugyanaz a négyszeres világbajnok – ma már Nemzet Sportolója – Jónyer István, aki már az első, 1989-es világfesztiválnak is a fővédnöke volt.

 

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb