Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Elhunyt a zuglói világbajnok

Néhány nappal 90. születésnapja előtt, december elején elhunyt a BVSC-Zugló világbajnok tőrözője, Czvikovszky Ferenc. A kiváló tőrvívó négy évig volt tagja a magyar férfi tőrválogatottnak, ám rövid versenyzői időszaka is rendkívül sikeres lett.

1957-ben elsőként az Egyetemi Világjátékokat nyerte meg. Ezzel az eredménnyel bekerült az akkori felnőtt tőrválogatottba. A csapattal pedig még abban az évben a sportág első, és ezidáig utolsó világbajnoki aranyérmét szerezte meg. Ráadásul úgy, hogy ő volt a világverő csapat legeredményesebb tagja. Ezt követően még egy egyéni és csapat világbajnoki ezüstérmet is szerzett, az 1960-as római olimpián pedig szintén a csapattal negyedik volt. Versenyzői pályafutását 1961-ben fejezte be. Azt követően hazai, majd nemzetközi versenybíró volt, később a Magyar Vívószövetség főtitkárává nevezték ki.

Czvikovszky Ferenc utolsó előttiként távozott az 1957-es világbajnok férfi tőrcsapatból. Az együttesből Tilly Endre egy évvel a párizsi világbajnokság megnyerését követően repülőgép-szerencsétlenségben, Fülöp Mihály 15 éve, Gyuricza József pedig tavaly betegségben hunyt el.  A csapat ötödik tagja, a szintén BVSC-s dr. Kamuti Jenő azonban még ma is aktív, a Nemzet Sportolójaként a hazai és a nemzetközi Fair Play Bizottságot vezeti, illetve a magyar és a nemzetközi vívószövetségben is fontos feladatokat lát el.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb