Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Nyolcvanéves a zuglói sportlegenda

Szeptember 17-én ünnepelte nyolcvanéves születésnapját a BVSC-Zugló legendás tőrvívója, a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, idén a Nemzet Sportolójának is megválasztott dr. Kamuti Jenő.

Az egykori kiváló vívó, majd sportdiplomata rögtön kétszeres jubileumot is ünnepelhet, hisz tagja volt annak a magyar férfi tőrcsapatnak (Cvikovszki Ferenc, Fülöp Mihály, Gyuricza József, Tilli Endre és Kamuti Jenő), amely a sportág történetében először és ez idáig utoljára hatvan évvel ezelőtt, 1957-ben világbajnoki címet szerzett.

Bay Béla egykori tanítványa pályafutása során öt olimpián vett részt, ezeken két-két második, negyedik és ötödik helyezést szerzett, vb-aranya mellett hét világbajnoki érme van, négy egymást követő Universiade-n nyert egyéni aranyérmet, ami szintén kuriózumnak számít a magyar sport történetében.

1973-ban a világ legjobb férfi tőrvívójának választották meg. A Halhatatlanok Klubjának és a Nemzet Sportolóinak tagjai közé választott Kamuti Jenő pályafutása során számos alkalommal sportszerűségből is jelesre vizsgázott, amit előbb Fair Play Életműdíjjal jutalmaztak, majd később a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökévé is megválasztották.

Kamuti Jenő 45 éve tagja a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) orvosi bizottságának, majd egy évtizedig elnöke volt a hazai vívószövetségnek, jelenleg általános alelnökként segíti a sportágat. Volt a FIE és a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is, illetve 1996-ban az Európai Vívó Szövetség elnökévé is megválasztották. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok szakmai és civil kitüntetést kapott.

Dr. Kamuti Jenő sportpályafutása mellett elvégezte az orvosegyetemet, majd segédorvosként, osztályvezető főorvosként és kórházigazgatóként dolgozott a MÁV Kórházban.  Négy nyelven beszél, nyolcvanévesen is aktív, a magyar vívás nagykövetének számít, rendszeresen részt vesz az olimpiákon, világbajnokságokon, az elnökségi üléseken és a veterán versenyeken is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb