Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Olimpiai kvótát szerzett Szász Emese

Ezen a hétvégén újabb névvel bővült a zuglói olimpikonok névsora. Szász Emese párbajtőrvívó a budapesti Grand Prix-n biztosította helyét a riói olimpiára.

Az utolsó kvalifikációs verseny előtt a világbajnoki ezüst- és bronzérmes sportoló már riói helyen állt, ám a biztos indulás érdekében a budapesti versenyen még maga mögött kellett tartania két nagy riválisát, az olimpiai és világbajnok német Britta Heidemannt, illetve a svéd Emma Samuelssont. Szász Emese kiemeltként a legjobb 64 között kapcsolódott a küzdelmekbe, de mielőtt pástra lépett volna, már eldőlt, hogy a német riválisa nem előzheti meg. Heidemann ugyanis a 32 közé jutásért vívott asszóban váratlanul vereséget szenvedett.

Samuelsson azonban sikerrel vette ezt az akadályt, így Emesének győzelmi kényszerrel kellett pástra lépnie az ukrán Olena Krivicka ellen. Ez pedig meg is látszott a vívásán, ám így is sikerült döntetlenre (13-13) hoznia a fontos asszót, amely a hirtelen halálban dőlt el. Ebben szerencsére a zuglói vívó volt a pontosabb, így 14-13-ra nyerte az első csörtéjét. A következő körben aztán miden fontos kérdés eldőlt, Samuelsson vereséget szenvedett olasz ellenfelétől, így Emese maradt az olimpiai helyen, amit más már nem veszélyeztethetett. Kulcsár Győző tanítványa ennek megfelelően felszabadultan vívott előbb egy német, majd olasz ellenfele ellen.

Ez utóbbi azért volt érdekes asszó, mert, ha Samuelsson nyert volna, akkor a legjobb 16 között éppen a riválisával, Szász Emesével találkozott volna, és ki-ki asszót vívtak volna az olimpiáért, amely helyzet mindkét rivális számára rendkívül nehéz lett volna. A legjobb nyolc között Emese kikapott kínai ellenfelétől, így a hatodik helyen fejezte be a versenyt, ám ennek a napnak a legfontosabb eredménye az volt, hogy Zugló büszkesége Peking és London után immár harmadik olimpiájára készülhet.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb