Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Óvoda- és bölcsődefelújítások – 2018

A nyár folyamán 14 óvodában és bölcsődében zajlottak felújítási munkálatok. Volt olyan intézmény, melyben teljes körű rekonstrukciót végeztek. Karácsony Gergely polgármester Szabó Rebeka és Hajdu Flórián alpolgármesterrel augusztus végén járta végig azokat az intézményeket, melyekben az elmúlt évtizedek legnagyobb munkálatai zajlottak.

Évtizedek óta várattak már magukra ezek a munkálatok, emiatt az óvodáink és bölcsődéink állapota nagyon leromlott. A munkálatokat megpróbáltuk a nyári időszakba sűríteni, ám pont azért, mert egyszerre annyi helyen kellett helyt állni, illetve, mert idő közben is felmerültek még problémák, néhány helyen a felújítások a tanévkezdésbe is belecsúsznak. Beszéltünk a szülőkkel is, tájékoztattuk őket a helyzetről és a visszaköltözés várható időpontjáról. Ez úton is szeretném megköszönni a türelmüket, cserébe ígérem, mindenhol szerethető és modern óvodákba térhetnek majd vissza – mondta a polgármester az augusztus végi zuglói körútja után.

Felújítási munkálatok a Mályva Óvodában – Fotó: Képszerkesztőség (A galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A zuglói önkormányzat Zelk Zoltánról elnevezett óvoda- és bölcsődefelújítási programja biztosítja a kerületi gyermekintézmények megújulását. Méghozzá nem is akármilyen léptékben. Ahogy azt Napholcz Józseftől, a Polgármesteri Hivatal Beruházási, Fejlesztési Csoportjának vezetőjétől megtudtuk, az önkormányzat az intézményekre költhető felújítási keretet a tavalyi évhez képest több mint a duplájára emelte. A Zelk Zoltán keretből idén már – a tavalyi 400 millió után – 915 millió forintot tudtunk fordítani az intézmények felújítására – mondta a szakember. – Ekkora összegből pedig már komoly célokat is meg lehetett valósítani.

Az idei óvodai-bölcsődei beruházások már az elmúlt évben elkezdődtek. A Játékszín Óvoda és Tipegő Kert Bölcsőde épületegyüttesét ugyanis már tavaly ősszel ki kellett üríteni (a gyerekeket más intézményekbe osztották szét), mert a beázások miatt veszélyessé vált az épület. A tetőszigetelés azonban egy lavinát is beindított. A helyszínen, a tető megbontása után sok problémát tapasztaltunk, amit érdemes volt azonnal megoldani, s ha már ki volt ürítve az épület, nem halogattuk a megoldást – mondta Napholcz József a Játékszínben folyó munkálatokról.

Felújítási munkálatok a Játékszín Óvodában – Fotó: Képszerkesztőség (A galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Így történt, hogy az eredetileg csak tetőszigetelésre kijelölt épületegyüttest az idei esztendő első felében szinte teljes egészében felújították. A 130 millió forintos tetőszigetelés mellé tehát az idei Zelk Zoltán keretből egy 245 millió forintos felújítási csomag is bekerült.

Ugyancsak nagyszabású munkálatok zajlottak a Mályva utcai épületegyüttesben is. Ennek előzménye volt, hogy az önkormányzat az épület energetikai felújítására pályázat útján jelentős összeget nyert. A pályázati pénzből, a több mint 150 millió forintból sikerült a tetőt szigetelnünk, a nyílászárókat kicserélnünk, a fűtést korszerűsítenünk, illetve a napelemes rendszert kialakítanunk, ami, persze, nem kevés. De a pályázatban nem szerepelt az épület szellőztetésének kialakítása, ami elengedhetetlenül fontos az ilyen felújításoknál. Ezt az önkormányzat saját forrásból bevállalta – nyilatkozta Napholcz József.

Felújítási munkálatok a Mályva Óvodában – Fotó: Képszerkesztőség (A galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

S, ha már amúgy is fúrni-faragni kellett az épületben, a szellőztetéssel együtt az intézmény belső felújítását – többek között a konyhák, tálalók rekonstrukcióját, étellift és bölcsődei mosdók cseréjét – is megoldották a Zelk Zoltán keretnek köszönhetően bruttó 100 millió forint értékben. Ugyancsak ekkora összeget költ az önkormányzat a Napraforgó Óvoda Emma utcai épületének külső és belső rekonstrukciójára, és valamivel kisebb összeget, bruttó 60 millió forintot a Tücsöktanya Óvoda felújítására.

A Tücsöktanyában többek között a kazánokat is cserélték, amire a Meseház Óvoda Egressy úti épületében, a Rózsavár óvodában, a Csibe Bölcsődében és a Ringató Bölcsődében is sor került a nyár folyamán. Hasonló átfogó terv készült a kerületi ovik és bölcsik nyílászáróinak cseréjére is. Az előzetes felmérés szerint 14 intézményben volt szükség ilyen beavatkozásra. Ebből egy (az Ida utcai) műemléki védelmet élvez, míg kettő, a Dózsa György úti és az Erzsébet királyné úti fővárosi védelem alatt állnak. Az önkormányzat döntése alapján első körben tíz intézményben valósulhatott meg a teljes körű nyílászáró-csere, összesen 163,3 millió forint értékben.

Felújítási munkálatok a Tücsöktanya Óvodában – Fotó: Képszerkesztőség (A galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Ilyen volumenű, egyszerre 14 intézményt érintő beruházás még nem történt Zuglóban, így ebből a szempontból is fontos volt ez a nyár a kerület életében – mondta a polgármester az augusztusi bejáráson. Napholcz József szerint, bár a problémák jelentős részét már orvosolni tudták a kerületben, a jövőben is szükség lesz néhány nagyobb lélegzetű beruházásra. A Patakparti Bölcsődére például egy jelentősebb rekonstrukció vár, illetve folytatni kell az intézmények nyílászáróinak a cseréjét is, valamint a gazdaságos működtetés miatt elengedhetetlen energetikai beruházásokat is meg kell majd kezdeni. Ebbe beletartozik az épületek túlmelegedésének a csökkentése is, amely az idei nyáron napirenden volt az intézményekben.

Óvoda- és bölcsődefelújítások – 2018
(1 095 159 000 Ft)

Felújítás
Felújítás
Játékszín Óvoda – Tipegőkert Bölcsőde felújítás
Mályva Óvoda energetikai felújítás
Tücsöktanya Óvoda felújítás
Napraforgó Óvoda (Emma u.) felújítás
Ablakcsere
Ablakcsere
Hétszínvirág Óvoda
Csicsergő Óvoda
Narancs Óvoda
Aprófalva Óvoda
Kerékgyártó Óvoda
Napköziotthonos Óvoda
Örökzöld Óvoda
Bóbita Óvoda
Patakparti Bölcsőde
Micimackó kuckója Bölcsőde
Kazáncsere
Kazáncsere
Meseház Óvoda
Rózsavár Óvoda
Csibe Bölcsőde
Ringató Bölcsőde
Festés
Festés
Mókavár Óvoda
Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb