Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Tiszteletbeli zuglói volt a Magyar Olimpiai Akadémia egykori főtitkára

Nyolcvanesztendős korában elhunyt a Magyar Olimpiai Akadémia korábbi főtitkára, Jakabházyné Mező Mária. Az egykori sportvezető ezer szállal kötődött Zuglóhoz.

portré

Fotó: Riersch Tamás

Jakabházyné Mező Mária a Testnevelési Főiskola elvégzését követően testnevelő tanárként dolgozott Gyöngyösön, ahol edzősködött is, hiszen kosárlabda-, kézilabda- és úszóedzői diplomája is volt, sőt még női labdarúgókkal is foglalkozott. 1983 és 1989 között a Gyöngyösi SE ügyvezető elnökhelyettese, majd 1989-ig elnöke volt. A MOB-ban 1993 óta dolgozott, a MOA főtitkára húsz éven keresztül, 1996 és 2016 között volt, majd tiszteletbeli főtitkárrá választották. 2001-től 2012-ig a MOB tagja volt.

A MOA főtitkáraként nagy szerepe volt az olimpiai iskolák létrejöttében. Így nagy valószínűséggel Zugló volt a kedvenc kerülete, mert ez az egy település (kerület) az országban, ahol négy olimpiai iskola – a Csanádi, a dr. Mező Ferenc, a Zuglói Hajós és a Németh Imre – működik. Marika rendszeresen látogatta ezen intézményeket, részt vett a programjaikon, szervezte a versenyeiket, így éveken át elképzelhetetlen volt a Csanádi-, a Németh Imre-, a Hajós- vagy a Mező-nap nélküle. Ezen kívül tagja volt a szintén zuglói Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek is, melynek rendezvényein szintén gyakran részt vett.

S bár ő nem lakott a kerületben, a családja miatt magánemberként is rendszeresen megfordult Zuglóban. Néhány héttel a halála előtt a nyolcvanadik születésnapját is a kerületben élő lánya otthonában ünnepelte.

Jakabházyné Mező Máriával egy újabb fontos személyt veszített a magyar és a nemzetközi olimpiai mozgalom

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb