Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Újabb olimpikonja van Zuglónak

A hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs birkózóversenyen a magyarok közül egyedül egy zuglói birkózó vívta ki a tokiói részvétel jogát. Korpási Bálint a BVSC-Zugló világ- és Európa-bajnok, Európa Játékok ezüstérmes birkózója pályafutása során először léphet majd szőnyegre nyári ötkarikás játékokon.

Korpási Bálint a kötöttfogás 71-72 kg-os súlycsoportjának volt az egyik legmeghatározóbb versenyzője. Pechére azonban ez a súlycsoport nem szerepelt az olimpiai programban, így számára mindig a világ- és Európa-bajnokság maradt az év fő eseménye.

Így volt ez 2016-ban is, amikor az egész világ Rióra koncentrált, és csak a magyar szövetség lobbijának volt köszönhető, hogy év végén a BOK Csarnokban megrendezhették a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát is. Maci (ez Korpási beceneve birkózókörökben) pedig megnyerte azt a versenyt.

Mint ahogy megnyerte a következő évi Európa-bajnokságot, és majdnem megnyerte a 2017-es, 2018-as és 2019-es világbajnokságokat (egy ezüst- és két bronzérmet szerzett), illetve a 2016-os és 2018-as Eb-t, amelyeken két bronzot akasztottak a nyakába.

2015-ben sem sok választotta el az Európa-Játékok aranyérmétől, végül ezüstérmes lett. Korpási az elmúlt hét év legeredményesebb magyar birkózója volt. Egy valamire nem volt esélye, az olimpiai szereplésre.

Végül hosszas hezitálás után úgy döntött, hogy a tokiói részvétel érdekében jó tíz év után megpróbál lefogyni a 67 kg-os olimpiai súlycsoportra. Aki próbált már ilyen mértékű fogyást, az tudja, mekkora akaraterőt és lemondást igényel. Korpási 2020-ban hónapokig küzdött, míg végre 67 kilóssá vált. Aztán jött a COVID, ami miatt elhalasztották az olimpiát, így értelemszerűen olimpiai selejtezőt sem rendeztek.

Azóta eltelt egy esztendő, Korpási egy évvel idősebb versenyző lett, azaz egy újabb nagy fogyás még több energiát követelt tőle. Ő mégis megpróbálta, ismét megküzdött saját akaraterejével, és győztesen került ki. Majd ugyanabban a BOK Csarnokban, amelyben 2016-ban a 71 kilogrammosok között a világ legjobbja lett, 67 kilogrammban is megmutatta mekkora birkózó.

A márciusi európai selejtező első fordulójában a 2020-as Európa-bajnok norvég Thoresent verte 4-1-re, majd egy jó nevű bolgárt 6-2-re, az olimpiáért kvalifikációért pedig az Eb-bronzérmes moldáv Islamovot győzte le 6-0-ra. Az eredményekből is látszik, Maci nemcsak olimpikon lett, hanem rendkívül akciódús birkózással jelezte a világnak, Tokióba is komoly célokkal utazik.

“Másfél éve tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban” – nyilatkozta a zuglói sportoló. – Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben a bolgár Dimitrov ellen kishíján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg. Abban a néhány percben egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget a karrierem. A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb