Telefon: +36 1 8729 100
E-mail: hivatal@zuglo.hu

Viszlát, stadion!

Végleg elbúcsúztatták a Puskás Ferenc Stadiont, korábbi nevén Népstadiont, melynek bontása, majd újjáépítése a közeljövőben kezdődik. A szervezők az október 5-i záróeseményen a régmúlt idők hangulatát idézték fel.

A Viszlát, stadion! elnevezésű rendezvény a néhai Népstadion utolsó hivatalos eseménye volt. A szervezők ennek szellemében rendkívül változatos programot állítottak össze. A sort az ovisok kezdték – nem véletlenül, hiszen a stadion helyén valamikor egy óvoda állt -, majd az ügyvédek és az orvosok, illetve a borászok és az írók is megmérkőztek egymással. A múltidézés a SZÚR-ral, azaz a színész-újságíró rangadóval kezdődött, mely összecsapás ezúttal 3-3-as döntetlennel ért véget.

Fotó: Balogh Róbert

Ezt követően egy hatvan évvel ezelőtti eseményről is megemlékeztek: 1955-ben ugyanis a Népstadion gyepére fektetett parkettapályán nyert először és utoljára Európa-bajnoki címet a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Az akkori csapatot sajnos, már csak ketten képviselték. Ezután az utolsó, 1987-ben megrendezett kettős rangadókat, az Újpesti Dózsa – Budapesti Honvéd és az FTC – Vasas találkozókat játszották “újra”, míg a félnapos programot és a régi stadiont a parlament és az olimpikonok válogatottjának küzdelme zárta. A rendezvényen filmvetítés és kiállítás is várta az odalátogatókat.

A stadiont 1953. augusztus 20-án avatták fel, nem titkoltan olimpiai létesítménynek szánták. Építését legendák övezik: az 1948-as londoni olimpia magyar sikerein felbuzdulva például több ezren vállalták, hogy önként részt vesznek az építkezésben. A stadion ifjabb Dávid Károly tervei alapján készült. Az 1953-as megnyitón 78 ezer néző volt jelen. Az ünnepséget 2100 sportoló díszfelvonulása nyitotta, majd az Aranycsapat gerincét adó Budapesti Honvéd 3-2-re verte a szovjet válogatottal egyenértékű Szpartak Moszkva csapatát.

Fotó: Balogh Róbert

A nap másik nagy attrakciója egy magyar – norvég atlétikai összecsapás volt, melynek legjobban várt számát, az 5000 méteres síkfutást a labdarúgó-mérkőzés szünetében rendezték meg. A Puskás Ferenc Stadionban 2014 júniusában rendeztek utoljára válogatott mérkőzést. Akkor a magyar csapat a kazahok ellen lépett pályára. Ez volt a 192. hivatalos mérkőzés, amit a magyar A válogatott a stadionban játszott. Az első meccs a svédek ellen 1953-ban 2-2-re végződött, de ’54-ben már 7-1-re vertük az angolokat. Itt köszöntötték 1968-ban az aranylabdás Albert Flóriánt, itt mutatkozott be ismét a magyar közönségnek az 1981-ben hazatérő Puskás Ferenc. Itt vertük 86-ban 3-0-ra a brazilokat, és itt lépett először pályára argentin válogatottként a kétezres évek eddig legtöbbet ünnepelt játékosa, Lionel Messi is.

Megosztás

Hozzászólások lezárva.

Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot Adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Hangot adunk Zuglónak!
A zuglóiak megelégelték, hogy a metróépítésre, az otthonfelújításokra, valamint az útfelújításokra és zöld-fejlesztésekre szánt pénzüket a kormány elvonja és ez a sarc évről évre emelkedik.

Ezért Zugló Önkormányzata kampányt indít Hangot adunk Zuglónak! címmel, amelynek során minden zuglói csatlakozhat az elvonások elleni tiltakozáshoz!
Tartalom | Menü | Akadálymentes gomb